90% от всички лаптопи, телефони, таблети и слушалки на Apple в момента се сглобяват в необятни китайски фабрики, но е възможно съвсем скоро това да се промени.

Вчера Nikkei съобщи, че компанията активно търси варианти да изнесе първоначално до 30% от продукцията си извън рамките на азиатската държава, цитирайки няколко различни причини за решенията на Купертино.

На първо място, разбира се, са обтегнатите търговски отношения между Китай и САЩ, които в недалечното бъдеще биха имали непредвидими ефекти за търговията на Apple.

Като изключим търговската война и възможните последици от нея, от Nikkei съобщават, че Китай вече не е толкова примамлива дестинация за индустриалните цели на Apple, каквато беше преди години.

Раждаемостта в страната спада от години, което с времето ще доведе и до по-малко работна ръка, докато заплатите продължават да растат.

Тази комбинация може да се окаже нерентабилна за дългосрочните планове на Apple. Очевидно е и един от главните фактори, които принуждават компанията да започне да изнася производството си към други, по-конкурентни пазари.

Apple, iPhone 11 и защо новият смартфон ще е по-скучен от всякога

Защо iPhone 11 ще е по-скучен от всякога

Какво да очакваме от следващите телефони на Apple

Твърди се, че още в края на миналата година Тим Кук е назначил повече от 30 експерти, които преговарят с фабрики в други държави по света, където производството е по-евтино и няма сериозен риск от политически трусове.

В момента поточната линия на Apple осигурява препитание на над пет милиона китайски граждани, като 1.8 милиона от тях работят по развитието на софтуер и приложения за iOS.

Услугите стават вторият най-голям източник на пари за Apple

Услугите стават вторият най-голям източник на пари за Apple

Продажбата на телефони все още е на първо място