Всеки път, когато на шестинчовия Full HD дисплей се появи палец нагоре или сърчице от Instagram, в мозъка ни се освобождава малко количество допамин.

С времето (не е нужно много време) мозъкът ни привиква, също както привиква към никотина, захарта, опиатите и всички останали пристрастяващи вещества.

След определен момент поглеждането към телефона се превръща в автоматичен процес на тялото ни, за който се осъзнаваме чак след като сме разщракали фийда си във Facebook поне няколко пъти. 

Снимка 400866

Източник: iStock

Наскоро от репортаж на CNN научихме, че тези взаимоотношения с телефоните през последните 10 години са изменили части от човешкия ген до толкова, че тялото ни вече изпитва абстиненция, когато телефонът не е наоколо.

Когато смесим тази зависимост с факта, че ежемесечно мнозина от нас дават не малко пари, за да изплащат скъп смартфон и да покриват мобилното си интернет потребление, виждаме, че поведението ни действително изглежда като наркомания.

Снимка 400864

Източник: iStock

Плащаме и получаваме възможност да се "друсаме" с лайкове навсякъде, където отидем.

Нека прибавим към дискусията и факта, че смартфоните са инструмент, чрез който огромни корпорации следят интересите ни, движенията ни, разговорите ни и дори здравните ни показатели.

Screen Time и ограничаването на времето в социалните мрежи

Вързани в мрежата - как да се спасим

Нова идея за предизвикателство в офиса и у дома

И като черешка на тортата можем да добавим това, че привързаността към смартфона доказано води до психологически разстройства, като най-застрашени са подрастващите. 

Снимка 400865

Източник: iStock

Та, питаме се, предвид всички тези фактори, не е ли време да се върнем към базовите телефони от рода на Nokia 3310?

Какво издава за нас начинът, по който държим смартфона си

Какво издава за нас начинът, по който държим смартфона си

Винаги е в ръцете ни, но какво значи това