Група адвокати от САЩ започват разследване срещу TikTok, за да установят как точно платформата за видео споделяне влияе върху физическото и менталното здраве на по-младите потребители, съобщи тази седмица The Verge. 

Meta, Facebook, Instagram и възможно ли е социалните мрежи да бъдат спрени в Европа

Ще изчезнат ли Facebook и Instagram от Европа

Още трудности за Зукърбърг

Юристи от Флорида, Калифорния, Кентъки, Масачузетс, Небраска, Тенеси, Вермонт и Ню Джързи са сформирали работна група, с която приканват към общодържавно разследване срещу социалната мрежа. 

Те ще целят да установят дали методите и политиките на TikTok по някакъв начин нарушават законите за защита на потребителите в САЩ и поставят потребителите в опасност. 

Снимка 565750

Източник: iStock

Основният фокус ще е да се разнищят начините, по които TikTok привлича и задържа вниманието на младежите и повишава тяхната ангажираност в мрежата. 

Според адвокатската група младежите и тийнейджърите така или иначе се борят с тревожност, социален натиск и депресия, и в този контекст не бива да се позволява на социалните мрежи да утежняват тези проблеми. 

Технологиите, социалните мрежи, допаминовият детокс и имаме ли нужда от него

Какво е допаминов детокс и имаме ли нужда от него

Рестарт на мозъка за началото на годината

Интересно е обаче защо на фокус е само TikTok, която е притежание на китайския технологичен холдинг ByteDance, a не платформите на Meta, за които също често чуваме, че представляват опасност за здравето на младите.