В съобщение до Комисията за ценни книжа и борси (SEC) в САЩ гигантът Meta съобщи тази седмица, че е възможно скоро да спре Facebook и Instagram на територията на Европа. 

Социалните мрежи, Instagram, Facebook, TikTok, Snapchat и рискът от депресия

Кои социални медии увеличават риска от депресия

Snapchat, Facebook и TikTok или...

Причината за това е, че двете приложения събират и изпращат потребителски данни за съхранение в американски сървъри, което противоречи на правилата за защита на личните данни в Европа. 

Този спор между американската технологична компания и институциите в ЕС датира още от 2020 г., когато австрийският активист Макс Шремс заведе дела срещу Meta (тогава Facebook), които доведоха до обявяване на действията на Facebook за недопустими.

Снимка 562152

Източник: iStock

Още тогава се заговори за спиране на ключови за бизнеса на Марк Зукърбърг платформи на територията на нашия континент, като след това бяха отхвърлени и жалби, идващи от Facebook. 

Важно е обаче да знаем, че през лятото на миналата година Европейската комисия представи нов проектозакон за възможност за прехвърляне на потребителски данни и към трети страни. 

Дали обаче той ще е в полза на Meta, предстои да разберем най-рано към средата на настоящата година. 

Снимка 554841

Източник: iStock

При всички положения Meta и Зукърбърг ще направят всичко възможно да не губят европейския пазар, имайки предвид колко трудни за тях са последните седмици и месеци. 

Facebook (Meta) и как компанията започна да губи месечни потребители за първи път в историята си

За първи път в историята си Faceboоk губи потребители

Лоши новини за Зукърбърг

Припомняме, че в края на 2021 г. компанията за първи път в историята си отчете спад на месечните си потребители, които доведе до моменталното изтриване на над 200 млрд. долара от стойността на Meta.