Huawei към момента е силно изолиран от западните си партньори, след като правителството на САЩ наложи забрана на търговията на американски компании с китайския гигант.

Huawei и защо магазини в Азия отказват да търгуват със смартфоните им

Магазини в Азия вече отказват да търгуват с Huawei смартфони

Телефоните на китайската марка губят стойността си

Това накара Huawei да засили работата по развитието на собствена алтернатива на Аndroid, без да е сигурно дали това е в диапазона на възможностите на компанията.

В края на седмицата обаче Google излезе със становище, според което принуждаването на Huawei да създаде алтернатива на Android е по-опасно начинание, отколкото вдигането на наложените мерки.

Huawei, скандалът със САЩ и защо компанията не може да създаде собствена алтернатива на Android

Защо Huawei не може да създаде собствена алтернатива на Android

Мисията е (почти) невъзможна още от самото начало

Financial Times съобщи, че през последните седмици висшестоящи служители на Google са се опитали да лобират за ограничаването или цялостното отменяне на забраните.

От Google твърдят, че, ако Huawei действително създаде алтернатива на Android, тя ще представлява лесна мишена за дори най-неспособните хакери и ще е широко отворена врата за следене от страна на Китай.

Именно връзката на китайското правителство с Huawei бе изтъкната като основна причина за наложените рестрикции от страна на САЩ.

Към момента изглежда почти невъзможно Huawei да успее да пусне собствена операционна система за смартфони и най-вероятно ще трябва да създаде хибридна версия на Android, разчитайки на код и алгоритми на Google, които не са обект на забраните.