Решението на президента Доналд Тръмп да обяви Huawei за национална заплаха за сигурността на страната доведе до сериозни главоболия за китайския производител на техника.

Към момента не е ясно дали Huawei ще може да запази отношенията си с Google и Android, и не е ясно дали изобщо ще може да продължи да прави чипове за смартфоните си.

Ще може ли Huawei да създава смартфони в бъдеще

Ще може ли Huawei да прави смартфони в бъдеще

Ситуацията за китайската марка се влошава

Като следствие от турболентните случки, устройствата на Huawei вече започват да губят стойността си на някои места по света.

Вчера Reuters разказа, че в магазините за джаджи в Сингапур и Филипините са започнали да отказват да приемат върнати или бартерни Huawei телефони, тъй като вярват, че след това няма да могат да ги пласират.

Служител в магазин за технологии в Сингапур е заявил пред Reuters, че броят на потребителите, които искат да се отърват от Huawei телефоните си е скочил с четири пъти през последната седмица.

Снимка 414676

Източник: Huawei

"Обикновено потребителите идват, за да върнат старите си апарати и да закупят нови такива, но сега хората идват и искат да върнат чисто новите си Huawei P30 телефони", казва служител на веригата за продажба на телефони Mobile Square.

Въпреки обещанието на Google, че настоящите собственици на Huawei ще продължат да получават ъпдейти за приложенията на компанията, много потребители избират да се отърват от телефоните си възможно най-скоро.

Huawei подготвя собствена алтернатива на Android

Huawei подготвя собствена алтернатива на Android

Ще успее ли компанията да пусне новата система навреме

Интересно ще е да видим какво ще се случи, ако Китай наложи подобни забрани, които засягат продажбата на iPhone на територията на страната, откъдето идват около 30% от приходите от смартфони за Apple. Подобна възможност вече се обсъжда в Китай и скоро ще разберем дали тя ще се превърне в реалност.