Преди година и половина Facebook обяви, че възнамерява да пусне собствена криптовалута за потребителите си по цял свят, подобна на биткойн, но от тогава до сега проектът срещна най-различни затруднения.

Mastercard и Visa се оттеглиха от инициативата на Марк Зукърбърг. Институциите в ЕС също изразиха притеснения относно ефекта, който би оказала Libra върху стабилността на финансовата система.

Libra обаче все пак ще се появи и то в началото на идната година, съобщи Financial Times тази седмица.

Снимка 507675

Източник: iStock

За разлика от биткойн, стойността на Libra ще е базирана на щатския долар, което означава, че валутата на Facebook ще е по-стабилна от криптовалутите и ще бъде считана като "стейбълкойн" (stablecoin).

Целта е Libra да служи като разплащателно средство между различни платформи, както и като метод за лесно и бързо изпращане и получаване на средства по дигитален път.

Проектът предвижда и въвеждането на дигитален портфейл на име Novi, който първоначално Facebook наричаше Calibra. Чрез него пък ще оперираме и с други дигитални валути.

Снимка 507676

Източник: iStock

Към момента предстои Швейцария също да даде одобрението си за стартирането на Libra през януари 2021 г., но засега навлизането на валутата в Европа не е ангажирано с конкретна дата или срок.

Едуард Сноудън, биткойн, криптовалутите и финансовият съвет на Сноудън във време на криза

Финансови съвети от Едуард Сноудън във време на криза

Затова са създадени криптовалутите

Първоначално тя ще е достъпна само в САЩ и в някои страни в Южна Америка, казва Financial Times.