Едва ли има човек на Земята, който може с точност да предвиди как ще изглежда икономиката, след като коронавирусът си тръгне.

През последните две седмици световните борси отбелязаха невиждани в историята спадове, изтривайки трилиони от световната икономика.

Дали пък именно тази ситуация няма да принуди световните финансови институции да погледнат към криптовалутите като изход или инструмент за преодоляване на установяващия се финансов срив?

Покрай спада в световната търговия падна и цената на най-популярната за момента криптовалута - биткойн, с цели 50%.

Снимка 471670

Източник: GettyImages

От една страна, това доведе до загуби за хората, които държат биткойни, но пък някои други решиха, че именно сега е моментът да се възползват от ниската цена на криптовалутата.

Сред тях е и самият Едуард Сноудън, който обяви в петък през профила си в Twitter, че за първи път от много време обмисля да инвестира в биткойн.

"Спадът (в световните индекси) бе породен от твърде много паника и твърде малко разум", обобщава Сноудън.

Бари Стилбърт, шефът на Digital Currency Group, е на същото мнение, като дори обяви, че "заради това е създаден биткойн".

Според финансовият анализатор Тони Вайс обаче за момента никой не може да е сигурен дали биткойн е добра инвестиция, защото се очаква цената му да продължи да се движи надолу, без да е ясно къде е дъното и дали стойността на криптовалутата ще се изстреля отново нагоре.