Ежедневно чуваме за пробиви в сферата на изкуствения интелект (ИИ) и интелигентните системи, но рядко попадаме на по-значимо нововъведение от настоящото.

Facebook, новият изкуствен интелект за преводи и как ще подобри общуването в социалната мрежа

Facebook вече няма да е изгубен в превода

Важно подобрение

То идва от Белгия и на него са се натъкнали първо колегите от TNW. Става въпрос за ИИ, който в реално време следи кои белгийски политици ползват телефоните си по време на заседания и кои не.  

Изкуственият интелект се прикачва към лайв стрийм на парламентаристите, излъчван в YouTube, и започва да отчита всеки телефон във видимата видео картина, както и идентичността на човека, който го държи.

Системата е съвсем нова, а първите записи вече са публикувани в Twitter профила The Flemish Scrollers, където протича демократичен процес по порицание чрез коментари и реакции.   

Творението е дело на софтуерния инженер и артист Дри Депорт, но смисълът му не е толкова очевиден, колкото изглежда.

Инстинктивната ни представа за него е, че служи за средство за поругаване на невнимаващите политици, особено като вземем предвид, че записите стават обществено достояние. 

Определено звучи като добър метод за стимулиране на концентрацията сред представителите на политиката, но същевременно не бихме искали да имаме подобен “дигитален шеф” в собственото ни работно място.  

Депорт е известен със задълбочения си интерес в сферата на поверителността и реалната цел на софтуера му е да провокира диалог относно дълбочината, до която ИИ може навлезе в личното пространство на всеки от нас, пише TNW.

А именно политиците, и тези в Белгия, които от първа ръка "тестват" интелигентната система за наблюдение, и колегите им по света, са хората, които трябва да създадат правилата за правомощията на ИИ. 

Илон Мъск, изкуственият интелект и ще останем ли без работа през 2030 г.

Илон Мъск: изкуственият интелект ще отнеме работата на много хора до 2030 г.

Една четвърт от професиите ще изчезнат до 2030 г.

Може би с повече подобни експерименти в още държави законите на бъдещето ще са по-благосклонни и балансирани спрямо правото ни на лична поверителност, което едва ли бихме искали да губим.