Facebook е един от най-лесните начини да комуникираме с милиони хора по целия свят. Най-често това се случва на приетия за универсален английски език. Именно на него се базира и преводачът с изкуствен интелект на социалната мрежа, който всеки ден превежда автоматично над 20 милиарда публикации. Скоро обаче това ще се промени.

Тази седмица компанията на Марк Зукърбърг представи нов AI базиран софтуер, който позволява превод директно от един език на друг.Така превеждането от китайски на френски например става директно, без да се преминава през междинната стъпка - английския.

Тази промяна е предприета, за да се намали възможността за загуби в превода, които не са никак рядко срещани в момента. Ежедневно във Facebook се генерират милиарди публикации на 160 езика, като 2/3 от тях не са на английски.

Снимка 501689

Източник: iStock

В момента социалната мрежа доразработва системата M2M-100, която има огромен набор от данни - 7.5 милиарда изречения на 100 езика. С тяхната употреба ще се подпомогне по-ефективното използване на Facebook от всички над два милиарда потребители в световен мащаб.

Марк Зукърбърг, TikTok, Facebook, Instagram Reels и как богатството СЕО-то надмина 100 милиарда долара

Зукърбърг чукна 100 млрд. долара с копие на TikTok

Нямаше по-подходящ момент

Това е и още една стъпка в борбата с дезинформацията, защото по-ясното предаване на данните е от съществено значение за тяхното адекватно възприемане, предава Engadget.