Мъжете имат два пъти повече сексуални партньори от жените в течение на живота си, показва британско изследване.

Според изследването мъжете съобщават средно за 9,3 различни партньорки, а една четвърт от представителите на силния пол се похвалили с над 10 завоевания. За разлика от тях жените имат средно по 4,7 сексуални партньори в живота си, а 25% признават, че имат само един. Освен това представителките на нежния пол било по-вероятно да са сигурни в броя на сексуалните си партньори.

"Повече жени, отколкото мъже съобщават, че са имали сексуални отношения само с един партньор от противоположния пол през живота си (24% от жените спрямо 17% от мъжете) и обратното повече мъже, отколкото жени съобщават, че са имали сексуални отношения с 10 или повече партньори от противоположния пол (27% от мъжете и 13% от жените).

Сред жените в по-напреднала възраст моногамията е дори още по-често срещана, като 40 на сто от дамите между 55 и 69 години твърдят, че са имали само един сексуален партньор. По-възрастните жени е по-малко вероятно да са сексуално активни, като 36 на сто заявили, че не са имали партньор през последната година. Общо една пета от анкетираните дами между 16 и 69 години заявили, че са девствени.

Изследването сред 14 000 души, публикувано от Информационния център за здравни и социални грижи, показва, че по-младото поколение губи девствеността си във все по-ранна възраст и поема повече рискове. 20% от мъжете и 70% от жените заявили, че са правили секс преди 16-я си рожден ден, а хората на средна възраст правили секс за първи път на 17 години. 15% от младите жени заявили, че са имали от двама до четирима различни сексуални партньори през последната година, съобщава bgnes.