От векове масажът се смята за един от най-добрите начини за почивка и грижа за тялото. Неговите привърженици го определят като прекрасна възможност тялото да се освободи от стреса и да се тонизира.

В отделните части на света масажните практики са доста различни. Някои от тях са вече доста добре познати и у нас, а други си остават истинска екзотика, пише здраве.bg.

"Ломи-Ломи"

Названието на този хавайски масаж се превежда като "нежно докосване до копринената лапа на доволен котарак". Той включва лимфодренаж, дълбоко загряване на мускулите и въздействие на подкожно-мастната съединителна тъкан.

Днес "Ломи-Ломи" се прилага успешно в доста от спа-салоните. Основното му предназначение е борба с целулита, както и възстановяване след умора и нервно изтощение. Прави се от двама масажисти, които загряват тялото не само с длани, но и с лакти и с рамене. Вместо масла се използват билкови отвари. След такъв масаж човек се чувства отпочинал и изпълнен с енергия.
Смята се за особено подходящ в началото на зимата, тъй като способства за повишаването на имунитета и съпротивляемостта на организма. Неговата продължителност е доста голяма - около 4 часа.

Тайски масаж

Историята на този масаж се гради на много легенди и будистки притчи. Преди той се е изучавал само в манастирите - именно там са отделяли най-голямо внимание не на физическото, а на т.нар. енергийно тяло на човека.

Този масаж се основава на акупунктурата и знанието за енергийните канали в тялото. Именно върху тези канали въздейства масажистът, минавайки над тях с пръсти, длани, лакти и дори със стъпала. Той загрява мускулите, позволявайки на енергията да тече по-свободно.

Смята се, че тайският масаж съхранява природната гъвкавост на тялото и именно той е една от тайните за красотата на жените от Далечния Изток, които и в зряла възраст се отличават със стройна фигура и неповторима пластика.

Но гъвкавостта е само "страничен ефект". Основният резултат от този масаж се усеща на емоционално ниво - той премахва усещането за потиснатост, подсилва желанието за живот, вдъхва спокойствие и увереност в себе си.

Филипински масаж

Неговата техника е основана на използването на камъни. След общо загряване на тялото, гръбнакът и мускулите се обработват с полускъпоценни камъни и топчета от различно дърво. Приема се, че този масаж възстановява енергийния баланс, премахва болките в гърба и шията (в това число и хроничните). Контрастното прилагане на топли (нагрети до 50-60 градуса) и студени камъни укрепва организма и му помага да се справи със заболяванията.

На Филипините са прилага и известният масаж Хилот, който има не по-малко древна история. Той се прави с кокосово масло, за което се вярва, че помага за извеждането на токсините и шлаката от организма и за възстановяването на обмяната на веществата. Като правило Хилот се комбинира с масажа Дагай – масаж на стъпалата, който се прави с помощта на тънки дървени пръчици.

Турски масаж

Традиционният турски масаж е неразривно свързан с турската баня, чиято специфична атмосфера позволява на човек да прекара там доста дълго време (за разлика например от сауната).

Смята се, че този масаж спомага за максималното отпускане на мускулите. Той се прави след пилинг с твърда изтривалка и насапунисани ръце. Въздействието не е дълбоко, тъй като мускулите са напълно отпуснати и твърдото въздействие може само да навреди.

Освен за релаксацията и повишаването на тонуса масажът влияе благотворно и на състоянието на кожата.

Европейски масаж

Въпреки че масажът се е появил и в Европа още през Античността, той бил почти напълно забравен през Средните векове.

Европейският масаж в съвременния си вид представлява загряване, разтриване на мускулите с пръсти, лакти и длани с прилагането на масла и кремове. По света този масаж е добил популярност като шведски, защото именно в Швеция през 17 век се е възродила тази забравена традиция.

Финландският масаж пък е доста оригинален начин за въздействие върху ставите и гръбнака само с горната част на палците на двете ръце.

здраве.bg