Ако сте като повечето хора, животът ви вероятно се върти най-вече в разписание между 9 и 18 часа - т.е. времето, което обикновено прекарваме на работа, пише ТЯ.bg. Дотук - нищо необикновено. Работата не е нещо непременно лошо и на практика, много хора не могат да си представят живота без някакво занимание, което - освен чисто-прагматичната страна, наречена пари, им носи усещане за смисъл и удовлетворение.

В действителност, проучване сред хора от добре-развити страни показва, че 60% от тях са всъщност щастливи и доволни от работата си срещу 40%, които по някаква причина не харесват работата си. Какво е съотношението у нас е трудно да се каже, но по всяка вероятност, нещастните на работното си място са далеч повече от тези в западните статистики.

Принципният въпрос тук обаче е: какво прави хората щастливи на работа? По-добрата заплата? Работното време? Социалните придобивки? Допълнителни екстри?

Както изглежда, щастието на работното място не зависи непременно от тези фактори толкова, колкото от субективното отношение и поведението на отделния човек. Нека да разгледаме някои от моделите, които биха могли да ви помогнат да придобиете това доволно лице, което всъщност отразява вътрешното ви удовлетворение.

1. Почивайте
Когато сте затънали до ушите в задачи, доклади и проекти, е изкушаващо да прихапнете един сандвич на бюрото, за да не губите ценно време. Почивките, обаче, са не само необходими и здравословни, но играят голяма роля за щастието в работния ден. Смяна на атмосферата, дори за 10 минути, е от съществено значение за отношението и настроението ви и освен това увеличава продуктивността.
Периодичните почивки са идеално средство за освежаване и ще ви помогнат да се чувствате поне по-добре, ако не безумно щастлива, в един напрегнат ден.

2. Обуздайте вътрешния критик
Повечето хора носят в себе си един вътрешен критик, който се обажда в най-неподходящите моменти - обикновено, когато и без това сме съсипани, с думи като: "Видя ли как се изложи?" или "Всичките ти приятели имат по-интересна работа от теб!". Критикът в нас може да бъде много нахален, отнемайки голяма част от щастието, което бихме могли да изпитаме от работата си.

Специалисти препоръчват едно упражнение, което може да ви помогне да се справим с нашия унищожител на щастие. Препоръката им е да напишете няколко позитивни утвърждения за себе си, например: "Аз съм интелигентна и креативна личност". След всяко изречено утвърждение, наблюдавайте реакциите на "критика" в главата си, например дали ще чуете от него нещо като: "Ами тогава защо шефа ти отхвърли последната ти толкова интелигентна и креативна идея?". Запишете си реакцията на критика срещу утвърждението и го прецизирайте така: "Аз съм интелигентна и креативна личност, чиито уникални идеи винаги се оценяват високо". Напишете си поне 5 утвърждения и си ги четете, винаги, когато имате възможност - на път за работа, преди лягане, когато има минутка на работното си място. Вероятно се съмнявате в ефекта им, но за ваше щастие и независимо от съмненията ви, те наистина работят.

3. Погрижете се за уюта си
Ако ще прекарвате по 8 часа на работа, направете средата си уютна. Ще се изненадате как, добавяйки няколко по-лични щрихи и свежест, ще ви помогне да се почувствате по-щастлива.

Сложете си снимки или си занесете вещи, които ви напомнят за аспекти от живота ви, които обичате. Цветята също са един много лесен начин за освежаване на работното място, да не говорим за ползата от тях.

Помислете и за добавяне на цветни вещи край вас, които да повдигат духа ви и да успокояват сетивата ви. Специалисти по цветотерапия твърдят, че всеки реагира на цветовете и това е заложено по природа. Колкото по-интензивен е цвета, толкова по-силна е и реакцията.

4. Дишайте
Звучи толкова просто, нали? Всички го правим, но въпросът е как. Редица изследвания разкриват, че дълбокото дишане и медитационните техники могат да намалят драстично напрежението. Проучване на медицинския факултет към университета на Масачузетс показва, че хората се чувстват много по-щастливи и спокойни само осем седмици, след като са включили в ежедневието си съвсем кратко време за медитация.
Ето и някои инструкции за съзнателно дишане:

1. Седнете спокойно и удобно.

2. Затворете очи.

3. Започнете с отпускане на мускулите на краката и продължавайте нагоре, докато отпуснете мускулите на цялото тяло.

4. Фокусирайте вниманието си върху дишането ви.

5. Вдишайте дълбоко и след това издишайте. Бройте вдишванията си и изричайте цифрата в момента на издишане. Това дава занимание на ума ви, като му помага да остане фокусиран върху това, което правите.

Започнете по малко, да кажем 5 минути дневно и упражнявайте до десет вдишвания или повече за максимален ефект.

Може да използвате техниката за дишане за облекчаване на стреса по време на работа или просто, за да бъдете концентрирана. Едно популярно упражнение, което може да използвате навсякъде и по всяко време, е да седнете с изправен гръб на стола и да поемете дълбоко въздух, като броите до 10. Задръжте въздуха за 5 секунди и издишайте през устата, като отново броите до 10.

Използвайте тази подходяща техника, за да увеличите усещането си за щастие на работа и да внесете една здравословна практика в живота си.

5. Включвайте се в дейности, които ви харесват
Разчупете рутината малко и вършете неща, които ви допадат. Ако тези "неща" са задачи извън вашите задължения, помолете да бъдете включена в тях. Освен вашето удоволствие, шефът ви вероятно ще се зарадва и оцени ентусиазма ви, а вие ще правите нещо, което ви вдъхновява.

6. Само работа не може - трябва и да се живее
И това си е съвсем вярно. Освен отпуските, които трябва непременно да си ползвате, е добре и да правите неща извън работа, които ви вдъхновяват. Това доказано се отразява на отношението ви и към работата. Може да ви се струва, че си тръгвате от работата, само за да се захванете отново за работа в къщи, но наистина е много важно да намирате време за себе си и близките.
Ето какво предлагат специалистите за подобряване на баланса между работата и личния живот:

- Определете си ден от седмицата за забавления. Това може да е среща с приятели, пикник със семейството, кино и т.н. Придържайте се към това решение.

- Всеки ден отделяйте по малко време за нещо, което обичате. Да потанцувате, да послушате музика, да посвирите на музикален инструмент, да рисувате, да почетете книга, да отидете на фитнес или просто да си вземете вана. Дори и да става въпрос само за 15 минути, това лично време ще допринесе изключително както за личния ви живот, така и за служебния.

7. Вземете нещата в свои ръце
Щастлива ли сте на работа? Ако отговорът все още е не, дори след като сте се възползвала от предишните препоръки, направете нещо по-драстично - например, започнете да си търсите нова работа.

Намирането на нова работа само по себе си е сериозна работа, така че започнете полека. Отделяйте по 10 минути на ден да проверявате обявите, започнете да подготвяте резюмето си, обадете се на познати и ги разпитайте дали нямат информация, която би ви била полезна...

Повечето хора прекарват на работа една трета от живота си, а това е достатъчно и предостатъчно основание да се стремим да бъдем възможно най-щастливи през цялото това време. В крайна сметка, вие сте отговорна за собственото си щастие и това важи и за работното ви място.

Да решите, че ще бъдете щастлива на работа е първата стъпка към това да бъдете наистина щастлива на работа. Важно е също така да осъзнаете, че всяка работа има и добри и лоши страни. Правилната оценка на това, което е важно за вас, ще ви помогне да намерите вярното решение, както и избора ви върху какво ще се фокусирате - върху положителните или върху отрицателните страни на определена дейност и работно място.

ТЯ.bg

Как да постигнем щастието