Откриха нов ресторант в Айфеловата кула, който се намира на 125 метра над земята. Новооткритото заведение носи името "Жул Верн" и е разположено на втория етаж на кулата, а до него се стига с отделен асансьор.

Там клиентите могат да опитат "истинска френската кухня" в специалитетите на Ален Дюкас, един от най-големите готвачи на Франция и преуспяващ предприемач.

Дюкас, притежател на 22 ресторанта и 15 звезди за качество "Мишлен", на пет хотела и три училища за готвачи из целия свят, мечтаел да има ресторант в кулата. След две години планиране ресторантът бе официално открит на 22 декември 2007 г.

"Цял живот гледах нагоре към нея, докато един ден си казах: "Защо пък не?"", споделя Ален.

Цялото обзавеждане - от печките до килимите - е било внимателно претегляно, за да не надвишава допустимото тегло, което 119-годишната конструкция може да понесе.

"Беше много трудно. Наложи се да направя втора кухня под земята, където да подготвяме храната", казва собственикът. Ястията пък стигат до ресторанта чрез система тип лифт, в която температурата на въздуха се поддържа на определено ниво. Инвестицията е 9 милиона евро.

"Жул Верн" е отворен седем дни в седмицата. Вечеря, съставена от пет блюда, струва средно 182 евро, като най-изгоден е обядът за 88 евро.