Често чуваме, че технологичните гиганти знаят за нас, за интересите и за настроенията ни повече отколкото самите ние.

Apple Music, Spotify и колко платени абонати имат стрийминг платформите

Успя ли Apple Music да задмине Spotify

Но войната далеч не е спечелена

Възможно ли е само след 10 години платформи от ранга на Spotify и Tidal да ни познават толкова добре, че да пуснат в слушалките ни музика, създадена специално за нас?

Според милиардерът, инженер и бизнесмен Винод Хосла именно такава ще бъде реалността в края на следващото десетилетие.

Хосла смята, че изкуственият интелект, който вече така или иначе умее да композира музика, ще бъде ползван за създаване на крайно персонализирани ритми, които ще съответстват директно на собствените ни мисли, възприятия и емоции.

Музиката ще е създадена специално за всеки един от нас, за който процес ще се разчита на огромната база от информация, събрана от технологичните компании. Резултатът ще може да взаимодейства с мозъка ни, както никой друг изпълнител, тъй като композиторът на мелодиите ще ни познава много добре.

Идеята звучи малко стряскащо, но, имайки предвид напредъка в развитието на изкуствения интелект през последните години, определено можем да си представим подобна реалност.

Ето как звучи коледна музика, създадена от AI

Ето как звучи коледна музика, създадена от AI

Изненадващо приятни парчета

Подобно развитие, разбира се, ще е добре дошло за Spotify и компания, тъй като вече няма да се плащат проценти на реални изпълнители, защото музиката ще идва от собствените алгоритми на всяка платформа.

Изкуствен интелект написа учебник

Изкуствен интелект написа учебник

Четивото е доста скучно, но все пак впечатляващо