За замърсяването на моретата и океаните с пластмаса се говори много. Но когато не виждаме с очите си сериозните последици от тази екокатастрофа, някак я подминаваме с лека ръка. И тогава идва момент на отрезвяване, като този.

Тази седмица във водите край остров Капота и националния парк "Уакатоби" на територията на Индонезия бе изхвърлен мъртъв кашалот. Това е един от най-големите видове китове, като въпросният индивид е с дължина девет метра и половина.

На място пристигат еколози, зоолози и други учени, които да установят каква е причината за смъртта на огромния бозайник. Категорични изводи все още е рано да се правят, но гледката, която се открива в разпорения корем на животното, не оставя място за съмнения.

В тялото на кашалота са открити около шест килограма пластмасови отпадъци, сред които 115 чаши, 25 торбички и дори джапанки. А това е вторият случай на мъртъв морски бозайник само за няколко месеца.

През юни край бреговете на Тайланд бе открит кит с над 80 килограма пластмасови отпадъци в тялото му. И тези засега изолирани случаи ще стават все повече и повече в следващите месеци и години, алармират природозащитни организации, цитирани от BBC.

10 факта за пластмасата в океаните

10 факта за пластмасата в океаните

Да погледнем истината в очите

Количеството пластмаса в световния океан може да се увеличи цели три пъти за десетилетие, ако не се предприемат навременни и точки мерки. Но било десетте тона отпадъци, които отиват във водата всяка година, вече са нанесли непоправима щета на подводния живот.