Често говорим за нивата на замърсяване на световните океани и за мащабните изсичания на гори по цялата планета, които водят до колапс в популациите на редица животински видове.

Звуците в океаните, шумовото замърсяване и как хората пречат на морските обитатели да комуникират

Как хората пречат на рибите да се "чуват"

Още един сериозен проблем - освен свръхулова и замърсяването с пластмаса

Доста по-рядко се замисляме за ефектите от човешките дейности върху сладководните басейни и техните обитатели, въпреки че и тези екосистеми са под сериозна заплаха, разкрива докладът The World"s Forgotten Fishes, съставен с участието на 16 природозащитни организации.

Данните от проучванията сочат, че за последните 50 години популациите на сладководните риби са намалели с 76%, а броят на най-едрите видове с тегло над 30 килограма - с цели 94%.

Снимка 521610

Източник: iStock

16 сладководни видове са изчезнали през изминалата година, а учените определят тенденцията като "свободно падане".

Сред основните причини за случващото се са климатичните промени, свръхулова, замърсяването и прекъсването на цели екосистеми в сладководните басейни.

Заустването на реките и пренасочването на потока за селскостопански цели се очертават като най-пагубните практики, разкрива докладът.

Снимка 521613

Източник: iStock

Според изчисленията на учените сладководните екосистеми се рушат два пъти по-бързо от горските и морските такива, като до една трета от сладководните обитатели са застрашени от изчезване.

60 милиона души разчитат на сладководните видове като основен източник на препитание, а за над 200 милиона от нас тези риби са основен източник на протеин, сочат данни на World Wildlife.

Замърсяването с пластмаса в океаните, размерите му и негативните последствия за всички нас

Микропластмасата в океаните като преносител на вируси и зарази

Още една сериозна причина да се притесняваме от нея

Затова и докладът отчита, че загубата на тези видове би дала сериозно отражение не само върху свързаните с тях екосистеми и други животински видове, но и върху икономиката и достъпа до храна в глобален план.