За замърсяването с пластмаса в океаните се говори все по-усилено в последните години, защото то става все по-сериозен проблем. Според ново проучване, проведено от английския National Oceanography Centre, само в Атлантическия океан в момента плуват между 12 и 21 милиона тона малки, пластмасови частици.

Микропластмасата, наличието й в храната и какво количество поглъщаме за седмица

Всяка седмица изяждаме пластмаса, колкото една кредитна карта

Врагът на нашата маса

Този извод е на базата на изследването на горните 200 метра от океана, от което се преценява цялостния размер на замърсяването - около 7000 частици на кубичен метър вода. Най-голямата част от тях са всевъзможни опаковки, направени от пластмасови полимери, предава MSN.

На фона на все по-притеснителните размери на замърсяването не спират и проучванията за това как то се отразява на всички нас. Според ново, проведено в University of Exeter's Global Systems Institute, замърсяването с пластмаса в океаните може да доведе до разпространението на смъртоносни заболявани по хранителната верига чрез различни морски дарове, като миди и стриди например.

Снимка 493051

Източник: iStock

Частиците микропластмаса с големина по-малка от 5 мм могат да служат за пренасяне на дълги разстояния на патогени от хора и животни, както и за разпространение на бактерии в нови зони.

Тези частици също така насърчават образуването на биофилми - общност от микроби, включително патогени, които образуват тънък слой на повърхността на водата. Животът в подобна среда е изключително благоприятен за микробите и те дори могат да станат по-заразни, отколкото са принципно.

А когато мекотели като миди и стриди ги погълнат, също става потенциални носители на зарази. Това може да доведе не само до превръщане на морската храна в потенциална опасност за здравето ни, но и до заличаване на цели популации на мекотели в някои региони.

Предишно проучване доказва, че в районите със замърсяване от микропластмаса във водата има между 100 и 5000 пъти по-висока концентрация на антимикробни бактерии. А тяхното наличие говори за антимикробна резистентност - състояние, при което микробите се адаптират към антибактериалните лекарства и химикали, предава Daily Mail.

Снимка 493053

Източник: iStock

Въпреки голямото количество частици микропластмаса в Средиземно море, изследователите откриват сравнително малък брой от тях в морските мекотели. Не същото обаче може да се каже за района на Китай, където в една мида може да има цели 57 частици.

Изследователи от университетите в Куинсленд (Австралия) и Екзетър (Великобритания) си правят експеримент, с който доказват, че във всички проби от морски дарове, които закупуват от пазара, има наличие на микропластмаса - в стриди, скариди, раци, калмари и сардини, като при последните е най-много, предава Daily Mail.

Микропластмасата, абсорбирането й от растенията и в кои плодове и зеленчуци се съдържа

Микропластмасата вече е и в плодовете, и в зеленчуците

Още един пряк път до организма ни

Междувременно от Университета в Аризона припомнят предупреждението, че частиците микропластмаса, попаднали в човешкия организъм, могат да достигнат до бъбреците, черния дроб и белите дробове и да доведе до безплодие или развитието на онкологични заболявания.