Когато денят става все по-кратък, а нощта - все по-дълга, добре е да я прекарваме в пълноценен сън. Липсата на достатъчно слънчева светлина ни влияе прекалено негативно, за да си позволим да не се наспиваме. Ето и няколко просто съвета, който да изпълним още тази вечер.

Алармата на телефона

Вероятно именно тя е онова дяволче, което ни дърпа от прегръдката на съня сутрин. Да се будим от мелодията на алармата няма нищо лошо, но все пак е по-добре да имаме часовник, който да звъни сутрин.

Причината е, че ако разчитаме на смартфона да ни буди, той ще на една ръка разстояние, винаги когато спим. А това води до ненужно облъчване, както и до повишен риск да не заспим навреме, защото сме прекарали няколко часа с джаджата в ръка.

Ако не друго, то поне трябва да включим нощен режим, да редуцираме синята светлина и да спираме звука и интернета, докато спим.

Снимка 324412

Източник: iStock

Светлината

За да заспим по-бързо се нуждаем от възможно най-много тъмнина. Тя стимулира производството на хормона на съня мелатонин. Ако за целта сме се обзавели с тъмни завеси или непропускливи щори, нищо чудно ставането сутрин да ни е по-трудно, отново заради светлината.

Затова трябва веднага щом се събудим, да я пуснем в стаята. А през деня да се стремим да си набавим достатъчно слънчева светлина, за да можем по-лесно да се унесем вечерта.

Температурата

Когато навън е студено, ни се иска само да се приберем у дома на топло. Но в спалнята не бива да прекаляваме с това свое желание. Оптималната температура, за да заспим и да се наспим, е 18-20 градуса. Може да звучи малко, но за тялото е идеална, за да се настрои на вълна сън.

Е, можем да прибегнем до някои малки хитрини, като чорапи или грейка с топла вода.

Снимка 390324

Източник: iStock

Навикът

Независимо какво е времето навън, трябва да си лягаме по едно и също време. Ако през уикендите не издържаме на изкушението да се излежаваме до обед, в понеделник неслучайно се чувстваме като пребити.

Организмът ни е доста адаптивен и само за няколко месеца може да се научи кога е времето за лягане и кога - за ставане. Така дори ще се будим преди алармата сутрин.

Храненето

Със сезоните и температурите се променя и начинът, по който се храним. Освен ако не следваме стриктен хранителен режим. Иначе всички онези месни и сладки вкусотийки с много въглехидрати и мазнини започват рязко да ни се услаждат, когато застудее.

Понякога прекаляваме и защото ни е ударила депресията, породена от малкото слънчева светлина през деня. А храната, с която прегрешаваме, оказва влияние върху цикъла на съня. Когато пък сме недоспали, също гледаме все нещо вредно да хапнем и така се оказваме в един омагьосан кръг, от който се излиза само със силна воля.

Колко време трябва да сме на диета, за да има ефект

Колко време трябва да сме на диета, за да има ефект

Отговарят учените

Напитките

Бебетата пият мляко преди сън, а защо и ние да не опитаме?! Вместо да изпием известно количество алкохол след вечеря, по-добре да заложим на чаша топло мляко с една лъжица мед. Със сигурност ще ни стопли, а и ще ни приспи.