Преди по-малко от месец Илон Мъск се похвали с поредния голям успех на компанията си Neuralink - поставянето на мозъчен имплант на първи доброволец. Без да разкрива повече подробности за процедурата, той увери всички, че човекът се чувства добре и на този етап изследванията му сa повече от обнадеждаващи.

Neuralink на Илон Мъск и Telepathy - първият поставен мозъчен имплант на човек

Мъск чипира и първия човек

Стъпка напред към крайната цел

Tри седмици по-късно предприемачът даде нова актуална информация за въпросния човек, получил чипа Telepathy. Освен че се е възстановил напълно след процедурата, той вече се възползва и от функционалностите на имплантираното устройство.

Илон Мъск написа в профила си в Х, че при "пациента" се наблюдават очакваните "нервални ефекти" и той е способен да движи мишка върху екрана само със силата на мисълта. Освен това по същия начин, без никакво докосване на устройството, може да въвежда думи на клавиатура на смaртфон. 

Засега обаче от Neuralink не разкриват личността на първия човек с поставен мозъчен имплант. Тестовете с него продължават с пълна сила и очакваме нова информация за възможностите, които Telepathy му дава само със силата на мисълта, пише Daily Mail.

На този етап знаем, че поставянето на чиповете се извършва от специални роботи, процедурата трае около половин час и не изисква пълна упойка. Премахва се съвсем малко парче от черепа, а след това видим остава само малък белег. Имплантът се поставя в тази част на мозъка, която контролира намеренията за движения. 

Тестовете на Neuralink с чипове в мозъка - ще успее ли Мъск да чете мисли

Ще успее ли Мъск да чете мисли

Пак нагази в дълбоки води

Редица учени изразиха своите притеснения от началото на тестовете с хора. А още по-притеснени са от това, че очевидно желаещи не липсват. И ако при един процедурата и възстановяването са преминали добре, няма гаранция, че при всички ще е така.