Компанията Neuralink, един от най-важните и футуристични проекти на милиардера Илон Мъск, напредва в амбицията си да създаде мозъчни импланти, осигуряващи връзка между човешкото съзнание и машините.

Neuralink, Илон Мъск и чипът, който пуска музика директно в мозъка

Чип на Мъск пуска музика директно в мозъка

Как бъдещето изведнъж стана настояще

Сред целите на Neuralink е да излекува редица болести, сред които и Алцхаймер, но и да осигури начин за директна комуникация между мозъка и технологиите, която би могла да доведе до вечен живот на съзнанието в дигитална среда.

В неделя самият Мъск разкри по време на онлайн събитие в приложението Clubhouse, че компанията вече тества технологиите си върху маймуна, а тестовете с хора се очаква да започнат към края на настоящата година.

Снимка 494028

Източник: Снимка: Neuralink

В мозъка на маймуната е имплантиран чип на Neuralink, който позволява на животното да играе елементарна видео игра, използвайки само ума си, разказва Мъск.

Милиардерът побърза да отбележи, че маймуната се чувства добре, както и че условията на тестване са били определени като възможно най-хуманните от Департамента по земеделието в САЩ.

По думите му, чиповете на Neuralink могат да ни позволят да комуникираме телепатично и да подобрят качеството и скоростта на човешката комуникация.

Технологията обаче би могла да се използва и за доста по-невероятни неща, като например съхранението на данните в човешкия мозък след смъртта и трансплантирането им в друг човек или дори робот.

В понеделник милиардерът също така прикани последователите си в Twitter да кандидатстват за работа в Neuralink, подчертавайки, че биха могли да участват в разработката на технологии, значими за целия ни вид.

От поста му става ясно, че краткосрочната амбиция на Neuralink е да намери решение за мозъчни и гръбначни заболявания, а дългосрочната - да се осъществи симбиоза между човека и изкуствения интелект.

Илон Мъск, Neuralink, мозъчните импланти и кога да ги очакваме

Мозъчните импланти на Мъск са все по-близо

Какво ново разкри за тях милиардерът

Няма конкретни срокове за постигането на тези цели, но Мъск заяви, че скоро можем да очакваме още новини и видеа, разкриващи прогреса на Neuralink.