Като едни истински европейци, за повечето от нас, свикнали да пътуват с нискотарифни авиокомпании, думите "самолет" и "лукс" не стоят една до друга.

Факт е обаче, че такова нещо като луксозен полет съществува и го доказват годишните награди Skytrax, по-известни като "Оскарите на авиацията". Те бяха раздадени преди ден и първото място безкомпромисно беше дадено на Сингапурските авиолинии.

Снимка 368984

Източник: Singapore Air

Индивидуалните каюти в първа класа са една от причините за престижното отличие - двойни или за един човек, те трудно се отличават от стая в престижен хотел. Разполагат с легло, маса за хранене, баня, 32-инчов телевизор.

Снимка 368980

Източник: Singapore Air

Ние бихме се задоволи и с икономична класа - разполагаме с просторно място за краката, облегалка за главата, минимасичка, USB порт, както и оградка, която ни дели от останалите пътници.

Снимка 368982

Източник: Singapore Air

Кетърингът е един от критериите в авиационните Оскари, а на храната на борда на Сингапурските авиолинии могат да завидят много ресторанти.

Освен че може да определим менюто за полета си 24 часа предварително, може да избираме между традиционно, вегетарианско, религиозно менюта (съобразено с мюсюлманските, еврейски и индийски канони за хранене), четири вида детски менюта, както и такива, съобразени с различни диети.

Снимка 368981

Източник: Singapore Air

Ние бихме заложили на най-обикновеното - омар термидор, шафранов ориз, телешко с пекан, печен чилийски костур, към които сомелиерът на борда ще препоръча и подходящото вино.

Снимка 368983

Източник: Singapore Air

Наградата за най-добър кетъринг на борда обаче е присъден на друга авиокомпания - първа класа на Air France, в което няма нищо учудващо. На следващите три места в общата категория, след Singapore Airlines, са Qatar Airlines, Nippon Airways и Emirates.