Месото на бъдещето, известно още като "чисто месо", вече е факт в някои лаборатории в САЩ, и дори има книги, написани за вкуса и същността му.

За разлика от нормалното животинско месо, чистото месо се синтезира изцяло в лабораторна обстановка чрез стволови клетки от съответното животно. По данни на американски източници, вкусът му не отстъпва на това от нормално отглежданите животни и не съдържа паразити, антибиотици или други вредни вещества.

Методът със стволовите клетки позволява възпроизвеждането на всякакъв вид месо, както и на други животински продукти като мляко и яйца.

Технологията все още е твърде скъпа и бавна, за да бъде подходяща за масовия пазар, но експерти твърдят, че в рамките на по-малко от десет години тя би могла да се превърне в стандарт не само в САЩ, но и в глобален мащаб.