Коледа наближава - неизбежно. Отвсякъде ни дебнат и намаления, предложения за подаръци и купони. Навсякъде е лудница, блъсканица, направо си е за откачане. А ние пресмятаме по няколко пъти за какво ще ни стигне заплатата, колко пари можем да отделим, за да купим нещо на най-любимите хора. 

За мнозина времето покрай коледните празници е най-любимото в годината. Не можем да отречем, че атмосферата е различна, празнична, но и често прекалено нагнетена от всички ангажименти, които ни висят на врата. А ето как да си направим живота по-лесен.

Очакванията

Именно те водят до голямото разочарование покрай празниците. Представяме си идеалната семейна вечеря, най-страхотните подаръци, няколко дни пълен релакс и накрая нищо от това не се сбъдва и провесваме нос.

Снимка 390714

Източник: iStock

Затова е важно да имаме реална представа как биха протекли празниците и, разбира се, да дадем най-доброто от себе си, за да направим празничните дни наистина специални, но не бива да имаме нереални очаквания към себе си и към хората около нас.

План Б

За да бъдем подготвени за всякакви ситуации и да не си създаваме излишен стрес навръх Коледа, винаги трябва да имаме резервен вариант. Той може да включва както приготвена и замразена храна, която да стоплим, ако намисленото празнично меню претърпи провал, до няколко идеи за бързо подаръци, ако някой ни покани на гости.

Отказ

Далечен роднина ни моли в последния момент да купим подарък вместо него за друг далечен роднина? Само защото се е превърнало в традиция, и тази година трябва да приютим цялата рода и дома на Коледа, да им сготвим и след това два дни да чистим?

Ако тези задължения не ни доставят поне малко удоволствие, не бива да се притесняваме да кажем не. В противен случай ще го правим по задължение, ще бъдем раздразнителни и нищо чудно да се стигне до нежелани от никого скандали.

Снимка 390715

Източник: iStock

Споделена отговорност

Ако се очертава да имаме куп задачи, защо не помислим които от тях можем да поверим на доверен човек? Ако имаме сръчна половинка, именно тя може да опакова подаръците. Децата могат да се захваната с украсата и така всички ще са щастливи и ангажирани в коледното чудо.

Онлайн

Да пазаруваме дрехи, книги и всевъзможни подаръци от дома си е голямо удобство. И трябва да се възползваме от него при всяка удобна възможност. Така си спестяваме нерви и излишно време в обикаляне по магазините. Само не трябва да чакаме последния момент, за да не бъдем неприятно изненадани от закъснялата доставка.

Контрол

Нищо няма да пропуснем, ако всичко сме си записали. Списъкът със задача си е задължителна екстра за такива натоварени периоди. Освен това ни прави по-спокойни, че знаем какво трябва да свършим, и усещаме, че всичко е под наш контрол. А и е голямо удоволствие да отмятаме задачите една по една.

Снимка 390722

Източник: iStock

Време за нас

Това, че трябва да се представим добре пред гостите и да блеснем с най-оригиналните подаръци не значи, че трябва да посветим цялото си време на тези мисии. Ако не останем поне за малко сами в цялата предпразнична лудница, вероятността да изпушим точно на финала е голяма. Дори 15 минути релакс са достатъчни.

Енергия

За да имаме сили да изпълним всички предпразнични задачи, трябва да сме в добро здраве. Затова е необходимо да се храним пълноценно, а и да приемаме допълнителни добавки като магнезий, цинк и витамин D, пише Reader's Digest.

Сън

И той е пряко свързан с енергията, с която разполагаме. Достатъчно количество пълноценен сън, за да можем дори след работа да отскочим на шопинг за подаръци. 

Трудното ставане, dysania и проблемите със съня и едно състояние

Болни ли сме, ако ставаме трудно сутрин

Неволите в началото на деня и какво ги предизвиква

През празничните дни пък е почти неизбежно да не нарушим дневния си режим. По-късно лягане, по-късно ставане и после трудно връщане на работа. Препоръчително е да не го правим, но ако не успеем, поне трябва да спим минимум по осем часа, за да не се изтощим съвсем.