2019 г. вече е към края си и остава зад себе си 12 месеца, които ще запомним като времето, в което промените в климата се превърнаха в глобална и наболяла тема.

Наред с появата на нов член в кралското семейство на Великобритания, излизането на първите сгъваеми смартфони и присъединяването на Дженифър Анистън към Instagram, темата за климата е една от най-знаковите за настоящата година.

На това мнение са и хората, които всяка година вписват в Оксфордския речник думата, с която може да бъде запомнена и определена изминалата вече година.

Снимка 445056

Източник: EPA/БГНЕС

Без никаква изненада и сензационност, за дума на 2019 г. бе определено словосъчетанието "климатично бедствие", пише The Guardian.

Според данни на Оксфорд ползването на тези две думи се е повишило с 10 796% през последните 12 месеца, а думата "бедствие" вече е най-често асоциирана с думата "климат".

Климатът, учените и новите предупреждения за глобалното затопляне

11 000 учени обявиха “климатично бедствено положение”

Отбелязахме пореден най-горещ в историята месец

Голяма роля за това явление, разбира се, играят и медиите, които към средата на годината официално промениха лингвистичната си терминология и започнаха да ползват горното словосъчетание вместо по-меки и ненатрапчиви изрази от рода на "глобално затопляне", "климатични промени", "климатична криза" и т.н.

"Климатично бедствие" звучи много по-внушително и не можем да го отречем.