Изминалият октомври се превърна в поредният най-горещ в историята месец, регистриран през настоящата година, а 11 000 учени от 153 държави обявиха "климатично бедствено положение".

Copernicus Climate Change Service и най-горещият септември в историята

Изпратихме най-горещия септември в историята

2019 г. ще бъде запомнена с температурните си рекорди

В нов доклад, публикуван в BioScience, учените предупреждават за "нечувани страдания" за човечеството, ако не успеем да противодействаме на променящия се климат.

През 2017 г. бе публикуван подобен труд, подкрепен от над 16 000 учени, който към днешна дата изглежда позабравен, отчитат създателите на новия доклад.

Снимка 451347

Източник: iStock

Те приемат за собствен дълг това да алармират обществото, докато лидерите на големите държави продължават да бъдат пасивни по въпроса с глобалното затопляне.

В новия доклад учените изтъкват пряка връзка между влошаващия се климат и прекомерното консуматорство в богатите държави и общности.

Океаните, глобалното затопляне, повишаването на нивата на водата и каква е заплахата

Океаните ще станат най-големият ни враг

В безизходица ли сме

Те предлагат шест основни посоки на противодействие, които включват тоталното прекратяване на добива и използването на невъзобновяеми горива, редуциране на производството и консумацията на месо, целенасочено възобновяване на екосистемите, стабилизиране растежа на световното население и създаването на "зелена икономика".

Снимка 451346

Източник: iStock

Според тях всички тези промени не трябва да бъдат гледани като жертви, а като нужна и здравословна трансформация на цялото ни общество.