На 3 януари 2018 г. Китай постигна най-големия си пробив в областта на астрономията с кацането на роботизирания луноход Chang'e върху по-далечната част на Луната. Постижение, единствено по рода си.

Но явно китайците нямат никакво намерение да спират дотук, а изненадите тепърва предстоят. Дни след първата снимка на "тъмната" страна на Луната, идва още една новина, която няма как да не ни развълнува.

Първото засадено растение на Луната вече е факт. То не е в повърхността на Луната, а в специален съд в космическия кораб, на стотици хиляди километри от Земята.

Семена от памук са взети от участниците в мисията на Луната именно с цел да бъдат посети. Това се случва на 4 януари. А само осем дни по-късно, на 12 януари, растението вече е покълнало, предава CNN.

Насаждението се намира на онази далечна страна на Луната, която само до преди дни бе непристъпна територия. А сега китайците не само ни показаха как изглежда, но и дават сериозна заявка за възможността там да се развива живот след години.

Chang'e 4, Китай, мисията до Луната и какво има от другата страна

Какво има от другата страна на Луната

Там, където досега никой не е кацал

Това е първият биологичен експеримент, който се прави на естествения спътник на Земята. Опитите се правят и със семена на рапица и картофи. Досега сме били свидетели на пробно отглеждане на растения в открития Космос, но сега целта е друга - да се докаже, че гравитацията и радиацията на Луната не пречат на естественото развитие на насажденията.