Когато си легнем и затворим очите си, хипоталамусът започва да контролира мозъчните процеси, защото открива липсата на светлина и разбира, че е настъпило времето за почивка.

Докато заспиваме, оставяме цялото си съзнание и се потапяме в страната на сънищата, които понякога не можем да си спомним на следващия ден. Но тази почивка (сънуването) е необходима, защото докато спим, вътре в нас се случват голямо разнообразие от незаменими явления, благодарение на които дължим физическото и психическото си здраве.

Умът ни "отива на кино", за да може да асимилира това, което ни се е случило през деня, пишат от Hola.

Снимка 314804

Източник: iStock

Нощта, макар и да не изглежда така, е период, в който мозъкът е активен. Започват циклични процеси с приблизителна продължителност от по 90 минути всеки. Освен всичко друго, мозъкът работи за укрепване на паметта, тъй като голяма част от процесите, които се случват през нощта, са предназначени да намерят място за новите спомени в нашия ум.

Във фазата на лекия сън консолидираме това, което се е случило през деня. А в другите фази на съня умът се подготвя за утрешния ден, вече отпочинал, за да може да получи нови знания.

Ето защо е толкова важно да се отпуснем добре и да спим поне минимум часовете, които специалистите изчисляват за нужни - осем. Нуждаем се от това време, за да може мозъкът да започне своите цикли, сред които е и фазата на сънуване като част от процеса, който мозъкът трябва да извърши.

Снимка 314803

Източник: iStock

Всички сънуваме, независимо дали си спомняме или не, и го правим четири или пет пъти всяка вечер. Дали ще си спомняме какво сме сънували, зависи от това в какъв момент се събуждаме, и от емоционалната дълбочина на историята.