Както много други неща, и създаването на стъкло от човека не е било нищо ново под слънцето. Природата има своите начини да прави същото, и то - без нашата намеса.

Един от тях е сблъсъкът на метеорит със земната повърхност. В този случай се образува стъклен материал, наречен импактит (от англ. impact - удар). Това става при разтопяване на скалата, поради огромното количество отделена енергия от удара. Следва бързо втвърдяване до получаване на почти черно и полупрозрачно стъкло.

Снимка 367007

Източник: iStock

Най-известното стъкло, за което се предполага, че е импактит, е Либийското пустинно стъкло, което се открива в Сахара, пустините на западен Египет и източна Либия. Смята се, че с такова стъкло е украсен нагръдникът на Тутанкамон.

Друг начин за образуване на естествено стъкло е чрез падане на мълния върху скала или чист, сух пясък с високо съдържание на кварц. За разтопяването на пясъка са необходими 1800°C, а температурата на мълнията е цели 2500°C. Образува се фулгурит. Той представлява разклонена тръбичка с формата на мълнията, която го е образувала. Отвътре тръбичката е стъклена и гладка, а отвън е груба и покрита с частично разтопени песъчинки.

Снимка 367008

Източник: Public Domain

Фулгуритните тръбички се образуват навсякъде по света, но особено по планинските върхове, които са своеобразни гръмоотводи и непрекъснато биват удряни от мълнии, както и по плажове и пустини. Размерите им варират от два до над 70 см.