Колко често ни се случва да изхвърляме най-различни зеленчуци, само защото сме ги забравили в хладилника твърде дълго и вече са изсъхнали и спаружени? Доста, ежедневно дори, а средното количество за домакинство в Европа е по килограм и половина на месец.

Линда Грейнбринг е шведски хранителен експерт, която се занимава с развиването на устойчиви методи на хранене, а през останалото време работи като готвач в Париж. Тя съветва, че най-добрият начин никога да не изхвърляме зеленчуци, е просто да ги затваряме в буркан като зарзават и да ги държим в хладилника.

Снимка 341885

Източник: iStock

Линда обяснява, че е най-добре в хладилника да държим бутилка с разтвор от една част оцет, две части захар и три части вода, и, използвайки го, да затваряме в буркан излишните зеленчуци.

Методът е ефективен при най-различни зеленчуци, включително и печени картофи, казва Линда. Всичко от репички и цвекло, до краставици, моркови и домати може да бъде запазено вкусно и свежо със седмици, като същевременно спестяваме пари и се лишаваме от гузното чувство да изхвърляме храна.