Бирата е една от най-консумираните напитки през лятото. Но често след една-две бутилки усещаме неприятно чувство на тежест в стомаха. Оказва се, че начинът, по който наливаме газираната течност от малц и хмел в чашата, има пряка връзка с това как реагира организмът на нея.

Някои от нас предпочитат бирата им да е без пяна. Затова и я наливат, държейки бутилката и кена плътно допрени до гърлото на чашата, в почти хоризонтално положение. Това се случва доста често и когато си поръчаме наливна бира.

Снимка 361697

Източник: iStock

Но щом изпием газираната напитка, която не се е разпенила добре при наливането си, нещо доста неприятно се случва в стомаха. Още при първата хапка храна, която достигне до него, следва газирана експлозия и бирата увеличава обема си два пъти и половина.

Въглеродният двуокис, на който се дължат малките балончета, трябва все някога да се освободи. Ако това се случи, докато наливаме бирата, тя може по-бързо да се разгазира, но ще се приеме по-добре от храносмилателната система и няма да ни подуе толкова.

Снимка 361688

Източник: iStock

Именно затова трябва винаги да пием бира от чаша, а не директно от бутилка или кен, съветва Business Insider. Но е важно и да я налеем под ъгъл от 45°. Това трябва да се случи бързо, като постепенно изправяме чашата до напълно вертикално положение, наливайки последните капки почти под прав ъгъл.

По тази начин ще получим плътен слой пяна на върха на чашата. И въглеродният двуокис е освободен преди да попадне в стомаха ни. Така ще избегнем усещането, че сме доста по-голямо от реалното количество бира.