Забързани в ежедневието, често попадаме в капана на обичайно повтарящи се грешки, които се отразяват негативно и на живота, и на резултатите от действията ни. Ето някои от най-често срещаните.

Задачите

Ако се оплакваме, че все не ни стига времето, явно имаме проблем с приоритизирането на задачите. Погрешно решение е да започваме от по-лесните и да оставим най-трудните за накрая. Напълно вероятно е да не сме си преценили правилно времето и да се окажем в безизходица, за която сами сме си виновни.

Ако от сутринта се захванем с най-неприятните задължения, след това всички други ще ни се струват по-лесни и приятни. И това важи както за работните ангажименти, така и за личните.

Снимка 350518

Източник: iStock

Имейлите

Ако на работното място или извън него постоянно проверяваме телефона за нови съобщения, това ще намали рязко нашата продуктивност. Доказано е, че така отделяме и 40% повече време за тази дейност. Често и да си мислим, че сме добри в мултитаксинга, не се оказва точно така.

Същият е случаят и с мобилния телефон, оставен на бюрото. Дори да устояваме на изкушението постоянно да се ровим в него, самото му присъствието близо до нас влияе на концентрацията.

Социалните мрежи

Според изследване в Journal of Experimental Psychology, публикувано от Business Insider, пасивното използване на Facebook и Instagram, което наричаме още скролване, не се отразява никак добре на настроението. Ако просто гледаме безучастно какво споделят нашите приятели в социалните мрежи, това може да ни депресира.

Снимка 350520

Източник: iStock

Затова е по-добре да изразяваме своите реакции и да не пестим мнението си по дадени въпроси, за да се чувстваме и ние част от този свят, които се открива с натискането върху иконата на Fаcebook например.

Бюрото

Да седим по цял ден на едно място определено не е най-доброто, което може да ни се случи. Но, ако работим в офис, е просто неизбежно.

Най-малкото, което трябва да направим за себе си, са кратки разходки от по няколко минути поне два-три пъти на ден. Това намалява сериозно риска от сърдечно-съдови заболявания.

Снимка 350521

Източник: iStock

Доказано е също, че седенето по цял намалява умствения капацитет заради нарушеното кръвообращение и недостатъчното кръв, която достига до мозъка ни.

Компютърът

Друго неизбежно зло на офис работата е взирането в монитор по осем часа на ден. Това е предпоставка за влошено зрение, особено ако нямаме хигиена на ползването на компютъра. Знаем добре правилото за 15 минути почивка на всеки час.

Но има и едно друго, не по-малко ефикасно: на всеки 20 минути трябва да гледаме в предмет, който е на поне шест метра от нас в продължение на 20 секунди. 

Снимка 350522

Източник: iStock

Нощите

Ако все още сме далеч от пенсионна възраст, със сигурност ни се е случвало да будуваме до посред нощ заради няколко серии от любимия сериал или нова игра. А на следващия ден целият свят ни е крив, нищо че вината си е само наша.

Как да прогоним безсънието?

Как да прогоним безсънието?

Най-доброто, което можем да направим, е да си лягаме всяка вечер по едно и също време. В противен случай рискуваме да станем жертва не само на безсънието, но и на някое сериозно заболяване, причинено от него.