Изправени сме пред стотици продукти, които обещават да направят зъбите ни по-здрави, по-бели и без кариеси, но кой е най-подходящият? Какво всъщност знаем за пастата за зъби? Никога не е твърде късно да постигнем перфектен вид на зъбите, така че нека видим как.

Миенето и пастата

Снимка 334945

Източник: iStock

Няма значение дали използваме най-скъпата паста за зъби, която се слави и като най-добрата. Ако не четкаме зъбите си правилно, сме податливи на кариеси и други проблеми. Какъв е правилният начин на миене?

Поставяме четката за зъби под ъгъл от 45 градуса, което ще ни помогне да позиционираме косъмчетата между зъбите и венците. Вместо да движим четката в посока наляво надясно странично, трябва да четкаме с кръгови движения, както и отгоре надолу, когато става въпрос за горния ред зъби, и отдолу нагоре - за долния. Уверяваме се, че почистването трае достатъчно дълго - между две и три минути.

Съставките

Снимка 334946

Източник: iStock

Трябва да разгледаме съставките на пастата за зъби. Вероятно няма да сме запознати с много от тях. Изненадващо, но обикновените пасти за зъби съдържат активни елементи като водорасли и почистващи препарати.

Много видове паста за зъби притежават в своя състав сгъстители като Водораслите и различните минерали се използват като сгъстители, а натриев лаурил сулфат, който се счита за безопасен, е виновен за пяната на повечето марки.

Органичната паста

Снимка 334947

Източник: iStock

Когато става дума за начин на действие, органичните пасти за зъби са също толкова ефективни, колкото и традиционните, но на по-висока цена, защото се избягват изкуствени консерванти, подсладители и бои.

Паста или гел

Снимка 334949

Източник: iStock

С толкова много различни пасти за зъби на пазара, трудно ще се уверим, че сме избрали правилната опция. За щастие, проучванията показват, че няма голяма разлика между пастите и геловете. И двата вида предлагат еднаква защита срещу кариеси, възпаление на венците, лош дъх и други.