Пуканките са една от онези храни, за които много от нас таят съмнения, че прибавят ненужни мазнини към талията и не бива да бъдат консумирани твърде често.

Истината е, че те са една от най-полезните пълнозърнести храни, която има многобройни ползи за тялото, но само ако я консумираме по определен начин.

Тези в киното и в пакетчетата за микровълнова фурна определено не влизат в категорията на здравословни храни.

Пуканките са здравословни

Сами по себе си, пуканките са изключително полезни за здравето и в някои отношения надминават плодовете. Те съдържат по-високи нива на полифенол от повечето плодове и зеленчуци - субстанция, която има свойствата на силен антиоксидант и улеснява храносмилането. Полифенолът е най-силно концентриран в онези малки, дразнещи люспички, които остават между зъбите.

Снимка 351689

Източник: iStock

Пуканките са една от храните, които не причиняват дисбаланс в кръвната захар при диабетиците и съдържат повече желязо от спанака.

Снимка 351677

Източник: iStock

В същото време, правилно приготвените пуканки, според Reader's Digest, съдържат до 40 пъти по-малко калории от онези, които ще си купим на входа на киното.

Правилният начин

Начинът на приготвяне е определящ дали купата с пуканки в скута ни е здравословна, или вредна. Индустриално приготвените пуканки, както и тези за микровълнова фурна, са напоени с мазнина, като един пакет или средна кофа в киното може да съдържа над 1200 калории.

Снимка 351681

Източник: iStock

За да сме сигурни, че консумираме здравословни пуканки, най-добре да ги приготвяме сами у дома, без да ползваме каквато и да е мазнина. Лесно е, но отнема време, ако готвим за няколко души, тъй като е най-добре да се прави на малки порции.

Нужни са тиган или тенджера с похлупак, горещ котлон и търпение. Поставяме неголямо количество царевични зърна в нагорещения тиган, затваряме с капака и леко разклащаме тигана, за да не загарят зърната за дъното му. Пуканките ще са готови само след няколко секунди, след което можем да заредим и следващата порция.