Ако се вслушваме в съветите за лична хигиена, трябва да мием ръцете си десетки пъти на ден. И в това няма нищо лошо. Но количеството не оправдава качеството. Затова е важно не само колко често, но и колко правилно боравим със сапуна и водата.

Все бързаме занякъде, повечето неща ги правим отгоре-отгоре, колкото да отбием номера. Ако това важи и за миенето на ръце, значи имаме проблем. Бактериален проблем. Защото малките гадинки си остават по кожата, ако не се борим достатъчно упорито, за да ги премахнем.

Колко точно е достатъчно 

Първо, намокряме ръцете с чиста, течаща вода. Нанасяме сапун върху двете ръце и започваме да ги търкаме една в друга. Дотук добре, тогава го знае всяко дете.

Снимка 368845

Източник: iStock

Но дали и колко често ни се случва да отделим цели 20 секунди преди да отмием сапуна? Разбира се, не е необходимо да сложим хронометър до мивката у дома и в офиса, за да знаем точната продължителност на миенето.

Шансът да отрязваме препоръчителното време наполовина и дори повече е доста голям. Или поне това установяват различни изследвания по темата. За едно точно такова, проведено в университета в Северна Каролина, разказва Time.

От 383 участника, едва 2% са спазили правилото на 20-те секунди, въпреки че преди това им е пуснато образователно видео по темата. А какво остава за нас? Бактерии, как какво...

Снимка 368843

Източник: iStock

Кога трябва да си мием ръцете

  • Преди, по време и след приготвяне на храна
  • Преди хранене
  • След като сме ползвали тоалетната
  • След контакт с животно / болен човек
  • След като сме си издухали носа или сме кихнали
  • Преди и след обработване на рана или порязване
  • След като сме пипали кофата за боклук или сме хвърлили чувала
  • Всеки път, когато ги усетим мръсни

Можем ли да прекалим

Колкото и странно да ни звучи - да. Но пораженията не са чак толкова страшни и се свеждат до суха кожа, която започва да се напуква. А в тези пукнатини могат да влязат микроби. Затова е не по-малко важно ръцете да са добре хидратирани.