Колкото и странно да ни се струва, учени от университета в Саутхемптън, Великобритания, твърдят, че три чаши кафе на ден носят на организма повече ползи отколкото вреди.

Въпреки че много от нас се разтреперват или получават сърцебиене след втората доза кофеин за деня, данните сочат, че спокойно може да посегнем и към трета, без да се притесняваме за негативни ефекти у тялото.

Според проучването, преждевременната смърт и сърдечните заболявания са значително по-редки при хора, които консумират между три и четири чаши кафе на ден, в сравнение с хора, които избягват да пият кафе.

Изследването е разгледало данните от 200 предходни проучвания за ефекта на стимулиращата напитка върху организма и е установило, че гореспоменатата дневна доза е обвързана с по-ниски нива на ракови заболявания на кожата, простата и черния дроб. Три чаши кафе на ден също така намаляват риска от цироза на черния дроб, диабет и заболявания на жлъчката, пише Ройтерс.

Според учените, надвишаването на това количество кафе не е задължително вредно, но е в състояние да намали споменатите позитивни въздействия.