Да си легнем мръсни или да започнем деня с освежаващ душ?

В този спор няма прав или грешен, но има достатъчно аргументи в полза и на двете страни, така че да не изпитваме вина за решението си, въпреки мнението на хората около нас. Според психолози и дерматолози най-важно е дали се чувстваме добре с режима си на къпане, тъй като няма почти никаква разлика за тялото, а мнението на другите не би трябвало да е голям фактор в решението ни.

Сутрин

Сутрешният душ е способен да събуди тялото по-бързо от което и да е кафе. Топлата вода дава силен шут на метаболизма в рамките на минути, а оттам бързо се повишава и способността да се концентрираме и да мислим.

Снимка 331241

Източник: iStock

Важно е да подчертаем, че става въпрос за топла, а не за гореща вода. Ако влизаме под душа сутрин, препоръчително е да се къпем с по-хладка вода, за да не стресираме организма си.

Вечер

Вечерният душ е не просто полезен за отношенията с половинката, но и помага да заспим по-бързо и да се наслаждаваме на по-дълбок сън.

Преди лягане температурата на тялото прогресивно спада, тъй като циркадният ритъм казва на метаболизма, че е време за сън. Изкуственото й покачване с един горещ душ би могло да доведе до по-рязкото й спадане - веднага след баня, и по-бързо заспиване, което обяснява и защо "спим като къпани".

Снимка 331243

Източник: iStock

Два пъти на ден

Някои смятат, че къпането по два пъти на ден е вредно, но това не е точно така. Рисковете за кожата при по-честото къпане идват най-вече от прекомерната употреба на козметични продукти или от твърде горещата вода, тъй като би могло да се наруши естественото омазняване на кожата.

Ако ограничим ползването на козметика и се обливаме с по-хладка вода, не би било проблем да се възползваме от ползите на душа по два пъти на ден.