Супата е предпочитана за студените месеци. За магичните целебни свойства на бабината пилешка супа сме чували много. Но според последни поучавания, ползите от супите са много повече от тези, за които вероятно се сещаме в първия момент.

Фактът, че и у нас се появиха (и продължават да се появяват)  заведения за бързо хранене, предлагащи разнообразие от супи, доказва, че те се връщат на мода. Според CNN супата е сред топ хранителните трендове за 2018 г. И това съвсем не е случайно.

Снимка 337798

Източник: iStock

Хората, които предпочитат да обядват или да заситят глада си по никое време със супа, а не с чипс или друга подобна вредна храна, са с 50% по-склонни да отслабнат. Супата доставя на организма ни и доза вода, която иначе може би няма да изпием.

А когато сме достатъчно хидратирани, това си личи и отвън. Кожата е по-изпъната и няма и следа от т.нар. воден целулит. Просто не може да живеем без вода и когато не си я доставяме, тялото ни трупа запаси, от които се издуваме.

Снимка 337800

Източник: iStock

Специалистите по здравословно хранене съветват да наблягаме на консумацията на супи през зимните месеци, защото са засищащи, но не високо калорично. Ако пък изкараме уикенд на "супена диета", след това ще се чувстваме по-леки и ще направим услуга на храносмилателната си система.

Ако все пак не може да го караме на супи, добре е те да присъстват в менюто ни преди основното ястие. Така ще успеят да ни заситят и ще хапнем по малко пържола, например. 

Всичко казано дотук си има и своето научно обяснение - свързването на храната с водата, каквото има при супата, позволява по-бавното изпразване на стомаха. Така чувството за глад идва дълго след нейната консумация, свързана с малко калории. До този извод са стигнали учени от Университета в Пенсилвания.

Снимка 337799

Източник: iStock

Супата има свойството и да регулира нивата на кръвната захар, особено когато в състава й влизат богати на фибри зеленчуци. Заради всички изброени по-горе ползи на течната храна, специалистите препоръчват да си правим прочистващи диети, в основата на които са различни видове супи.