Ако искаме да редуцираме сладките храни или съвсем да ги премахнем от живота си, трябва да спазваме едно основно условие. Сънят поне по седем часа на нощ оказва същество въздействие върху желанието ни да консумираме захар. Ето как.

Последното изследване на Американския журнал за клинично хранене е поредното върху това дали неодспиването наистина води до затлъстяване. В този случай обаче, акцентът е върху консумацията на сладки храни.

Снимка 335194

Източник: iStock

За четири седмици са изследвани 40 човека на възраст между 18 и 64 години, които спят между пет и седем часа на денонощие. За целта на изследването са увеличили продължителността на съня си с по час и половина.

В края на периода на изследване, през който участниците са си водили хранителен дневник, е установено редуциране на консумацията на захар средно с по 10 грама на ден.

Снимка 335195

Източник: iStock

Тъй като периодът е кратък, се предполага, че в по-дългосрочна перспектива добрият и продължителен сън може да доведе до отказване от сладкото. A то води след себе си редица ползи за здравето ни. Сънят наистина е здраве, пише Time.