Чували сме за какви ли не суперхрани, сред тях и много плодове, на които се приписват едва ли не магически свойства. Сега на дневен ред излиза един играч в тежка категория, на когото се възлагат сериозни очаквания.

Джакфрутът е познат още като индийско хлебно растение, наричано "хляба на бедните". Среща се и в други части на Азия. Именно там се отчита и най-голямата му консумация, докато в Индия голямо количество от реколтата отива на боклука.

Снимка 343283

Източник: iStock

Джакфрутът е най-големият плод, който расте на дърво. Може да достигне тегло от над 40 килограма и големина много повече от човешка глава. 

А тайната му се крие в огромните семки във вътрешността, които са хиляди на брой. Всъщност, те са големи колкото цял круша, например. Но основният им плюс е не в количеството, а в качеството - съдържат калий, калций, витамини С и А, протеин, желязо и магнезий в големи количества.

Снимка 343284

Източник: iStock

Толкова големи, че изстрелват джакфрута на челно място в класацията за заместите на свинското месо. Освен по хранителни качества, опитвалите го казват, че двете си приличат и по вкус. Така само един плод може да нахрани цяло семейство. А в един килограм се съдържат по-малко от 100 калории.

Ако е от най-големите екземпляри, ще им стигне и за няколко дни. Именно заради всички тези ползи от екзотичния плод двама предприемчиви младежи на име Джордан Грейсън и Аби Робъртсън се захващат със своя "проект джакфрут".

Снимка 343282

Източник: iStock

Те започват да популяризират индийското хлебно растение, като приготвят с него измислени от тях рецепти. Но сами признават, че засега в страните, в които не вирее, трудно приемат джакфрута, особено в ролята на заместител на свинското месо.

Джордан Грейсън и Аби Робъртсън планират скоро да започнат да го изкупуват от Индия и да го предлагат във Великобритания. И сега плодът може да се намери в специализирани азиатски магазини в различни точки по света, но на доста висока цена.

Снимка 343314

Източник: iStock

Варен или пържен, като част то салати или десерти, суперплодът може не само да се превърне в част от менюто на тези, които не консумират месо, но и да предложи евтина алтернатива за изхранване на милиони гладуващи.

В бъдеще се смята, че джакфрутът може да се превърне и в заместник на царевицата и пшеницата, чието отглеждане е все по-трудно заради климатичните промени.

Снимка 343315

Източник: Facebook / Project Jackfruit

Високата му добавена стойност, идваща от всичко полезни вещества в него, му предвиждат светло бъдеще. А дали тези планове ще се реализират, ще разберем след години, пише Daily Mail.