Почивните дни през зимните месеци са много добра идея за разнообразяване на спортните ни навици. Похвално е, ако успяваме по няколко пъти през седмицата да отделяме време за любимата си физическа активност.

Ниските температури не са особено подходящи за крос в парка или друга спортна активност на открито, затова и се ограничаваме до занимания в зала. А всъщност зимните спортове са една наистина добра алтернатива на пътечката и крос тренажора.

Снимка 336536

Източник: iStock

Цял ден, прекаран по снежните склонове при минусови температури, може да не звучи много здравословно, особено в сезона на гриповете и настинките. Но истината е, че ако го оползотворим с каране на ски или сноуборд, плюсовете са не един и два.

Зимните спортове изискват концентрация, сила и съпротивление. Те натоварват цялото тяло, действат положително на сърцето, циркулацията на кръвта и периферните мускули. С подобряването на кръвообращението кръвта се постига и подмладяване на клетките. 

Снимка 336539

Източник: iStock

Най-натоварени са краката, така че след уикенд в планината спокойно може да пропуснем тренировките за следващата седмица.

По думите на директора на Института по молекулярна спортна и рехабилитационна медицина към Медицински университет "Парацелз" в Залцбург, Джоузеф Ниебауер, ските и сноубордът действат благоприятно върху кадио и метаболитните функции.

Снимка 336538

Източник: iStock

Контролират и нивото на инсулина, кръвното налягане и пулса. Зимните спортове се оказват и подходяща превенция на Алцхаймер, защото намаляват артериалната скованост.

Високоинтензивни и групови тренировки заместват фитнеса

Какво измества фитнеса

Актуално от света на спорта

Карането на ски е тип интервална тренировка. А именно тя се оказа все по-предпочитана не само от професионалните спортисти. Редуването на интервали с усилено физическо натоварване с такива на по-слабо се оказва по-ефикасно от блъскането с часове в залата.

Снимка 336537

Източник: iStock

Все пак, комбинацията от специфични движения, които изисква карането на ски, го прави уникален спорт. Той съчетава в себе си ползите от много други, плюс един в никакъв случай маловажен бонус - свеж планински въздух и спиращи дъха гледки, пише Time.