Докато безсънните нощи са показател за процъфтяващ социален живот, същото не може да се каже за цялостното ни благополучие, което неизбежно ще бъде компрометирано, ако спим по пет часа на денонощие.

Колкото по малко спим, толкова по-вероятно е да се появят на лицето ни тъмни кръгове под очите, които трудно могат да бъдат скрити. Така че, ако не се наспиваме, какви други варианти имаме да се борим с торбичките?

Според британски експерти леките промени в диетата действително помагат за намаляване на тъмните кръгове. Както пише Independet, учените твърдят, че храната, богата на антиоксиданти, като витамин С или витамин К, има голям ефект.

Снимка 319419

Източник: iStock

Обикновено тези микроелементи присъстват в плодове и зеленчуци, като боровинки, домати, броколи, червени чушки и листни зеленчуци.

Докато някои учени твърдят, че торбичките под очите показват липса на желязо в храната, други експерти обясняват, че няма данни, които да докажат, че подобряването на нивата на желязо ще помогне за борба с тъмните кръгове.

Консумирането на достатъчно количество желязо, чрез храни като червено месо и леща обаче, е жизненоважно за енергийната подкрепа, особено на хора с анемия.

Храната, богата на антиоксиданти, помага и за борбата със свободните радикали, които са свързани с преждевременно стареене.

Снимка 331248

Източник: iStock

Яденето на три добре балансирани ястия на ден, съдържащи сложни въглехидрати, протеини, важни мазнини, включително мазна риба и разнообразие от плодове и зеленчуци, също съдействат за поддържането на здравето на кожата.