За хората, страдащи от алергия към цветен прашец или полени пролетта се е превърнала в мъчителен сезон, през който хремата, сърбежите в носа и очите и непрестанните кихавици надделяват над красотата на природата наоколо.

Защо едни се наслаждават на живота, докато други изглежда са наказани? Отговорът на този въпрос се крие в дебрите на имунната ни система - тази, чиято мисия е да защитава телата от нежелани нашественици. При страдащите от алергии обаче тя се обърква и се престарава.

Алергията възниква и се развива в два етапа.

Първият представлява срещата между алергена (обикновено белтък, който впоследствие предизвиква алергичната реакция) и имунната система.

Той се нарича фаза на сенсибилизация и по време на него имунната система решава, че алергенът е опасен, трябва да бъде нападнат и унищожен, и започва да изработва специфични антитела, насочени срещу него. Чрез тях при следваща среща с алергена тя ще го разпознае и атакува.

Снимка 356876

Източник: iStock

Това именно се случва по време на втория етап - при повторно попадане на същото вещество в организма ни, то бива разпознато от антитела от клас Е (IgE), разположени по повърхността на специални клетки на имунната система, наречени мастоцити.

Това предизвиква отделяне от складирания в тези клетки хистамин, който води до развитие на познатите симптоми: разширяване на кръвоносните съдове (зачервяване), повишаване на тяхната пропускливост (оток) и стимулация на нервните окончания (сърбеж).

Снимка 356875

Източник: iStock

Докато в повечето случаи алергичните реакции са слабо или средно изразени, в редки случаи те могат да застрашат живота на човека - това се случва, при т.нар. анафилактичен шок.

В тези случаи отокът е толкова голям, че може да затвори дихателните пътища и да доведе до задушаване.

Необходимо е спешно да се потърси медицинска помощ, като обикновено реакцията се потушава чрез инжектиране на адреналин. Алергени, които най-често предизвикват такъв тип тежка реакция, се откриват във фъстъци, миди, лекарства и отровата на жилещи насекоми.