Аюрведа и хомеопатията определено са на мода през това десетилетие и не изглежда, че скоро ще излязат от вниманието на модерните маниаци на тема здраве. И има доста причини това да е така.

През последните години изключително модерни станаха субстанциите, класифицирани в групата "адаптогени".

Тук влизат огромен набор от билки, гъби и други растения, които на теория поне умеят да се адаптират към нуждите на тялото, носейки най-различни ползи за ума, духа и физическата ни  форма.

Повечето от тях имат силно изразено влияние върху духовното ни състояние - редуцират стреса, помагат при тревожност и/или повишават концентрацията.

Адаптогените са невероятни помощници на имунната система.

Тези растения са били ползвани от дълбока древност и някои от тях играят важна роля в аюрведичните принципи.

Аюрведа и здравословно хранене

Аюрведа и здравословно хранене

Древни съвети за добър живот

Ето и някои по-интересни и достъпни представители на адаптогените.

Ашваганда

Снимка 337945

Източник: iStock

Неведнъж сме писали за магическите свойствата на тази билка, още известна като Индийски женшен. Тя е сред най-ефективните адаптогени за осезаемо намаляване на стреса, който се отлага в тялото.

Розмарин

Снимка 360863

Източник: iStock

Розмаринът пък има мощен детоксикиращ ефект върху черния дроб, като също помага при тревожни разстройства. Пресен е най-ефективен и би могъл да се добави към най-различни ястия.

Алое вера

Снимка 351006

Източник: iStock

Много от нас отглеждат алое у дома, но рядко си даваме сметка колкото точно полезна е редовната му консумация. Това растение е изключително силен имуностимулант и влияе добре на надбъбречната жлеза - една от т.нар. чакри в човешкото тяло.

Магарешки бодил 

Снимка 275441

Магарешкият бодил, още известен като млечен бодил, е адаптоген, който задължително трябва да пробваме. Това растение действа пречистващо и енергизиращо на целия организъм, като подкрепя работата на черния дроб и има балансиращ ефект върху синтеза на хормони, асоциирани със стрес и напрежение.