Един от най-големите бичове в живота е да видим как по-възрастните ни близки губят мозъчните си ресурси, без да могат да направят каквото и да е.

Свикнали сме обаче да използваме названия като "Алцхаймер" и "деменция", без да си даваме ясна сметка какво точно означават тези термини. Простено ни е - и лекарите го правят, казват учени от университета Колумбия, САЩ.

Деменция 

Деменцията е чадър за много други видове мозъчна деградация и може да се появи в различни етапи на живота, и поради различни причини. Тя е по-скоро синдорм, отколкото конкретна болест.

Снимка 383447

Източник: iStock

Деменцията може да се появи след инсулт, инфаркт или просто по-сериозен битов инцидент.

Алцхаймерът е отговорен за 50% от диагнозите на деменция.

Съдовата деменция също е често срещана, получава се при недостиг на кислород до мозъка и най-често е съпровождана от диабет.

Има ли връзка между Алцхаймер и женските хормони

Има ли връзка между Алцхаймер и женските хормони

И можем ли да вземем мерки

Алцхаймер

Алцхамерът е доста труден за акуратно диагностициране, защото е нужна аутопсия за 100% точност. Обикновено учените разчитат на детайлни рентгенови снимки и скенери, но дори тогава диагнозата не може да се каже, че е напълно правилна.

Снимка 383446

Източник: iStock

Повечето хора с Алцхаймер никога няма да разберат, че имат точно това заболяване, казват учените.

Болестта обикновено е съпровождана от загуба на краткотрайна памет и трудности при формиране на спомени от скорошни случки.

Спомените от детството например и други по-отдавнашни преживявания остават част от човека, но не и случилите са наскоро неща.

Редовен спорт против Алцхаймер

Защо ако не спортуваме, ще оглупеем по-бързо

Полезното за сърцето е полезно и за мозъка

Алцхаймерът се предава доста ефективно по генетичен път и дори се отключва в подобна възраст при различните поколения.