В последните дни времето е всичко друго, но не и лятно. Е, с малки изключения. И точно тези изключения, когато температурата достига 35 градуса и нагоре, ни изиграват лоша шега. Още на следващия ден падаме с 10-15 градуса и се чудим лято ли е, есен ли е...

А организмът ни, горкият, тъкмо се настрои за жега и летни забавления, и в следващия момент му сервираме поредната порция студ. Безспорно, с времето няма как да се преборим. Неоспоримо е също, че подобни амплитуди съсипват не само настроението, но и здравето.

Ето какви са последствия от игрите на времето и за какво да внимаваме.

Снимка 369856

Източник: iStock

Сърцето

То страда най-често и най-много. И не само от любовни драми, но и от нежеланието на времето да караме повече от няколко дни на едни и същи градуси. В подобни ситуации рискът от сърдечни удари се увеличава, особено ако имаме известни сърдечно-съдови проблеми.

Рискът нараства в дните с рязко захлаждане, какъвто е днешният например. Тогава настъпват нарушения в следствие на стесняване на кръвоносните съдове и затруднено кръвоснабдяване. 

Астма и мигрена

Тези две състояния също могат да се проявят с пристъпи, когато времето се колебае дали да е топло, или студено

Снимка 358105

Източник: iStock

Астмата се влияе и от гръмотевичните бури, които определено не са рядкост през лятото. Дори има понятие "гръмотевична астма", зад което стои просто обяснение - бурята увеличава концентрацията на полени във въздуха, а те предизвикват чести и сериозни пристъпи.

Мигрената пък се влияе от промените в атмосферното налягане. За разлика от сърдечните оплаквания, кошмарното главоболие се отключва по-често в дните, в които температурите рязко тръгват нагоре. Болките се причиняват и от разликата в атмосферното и вътречерепното налягане. Накратко - ще ни се пръсне главата.

Болки в мускулите и ставите

Артритът и ревматизмът започват да ни мъчат при всяка промяна на времето. А когато тя е свързана не само със смяната на сезоните, а с дните от седмицата, болките могат да станат непоносими, пише Bustle. Старите травми също се обаждат, като предвестник на температурни скокове и спадове.

Снимка 369864

Източник: iStock

Сънят

Когато навън е жега, да заспим си е истинско предизвикателство. Но и контрастните температури в разстояние на дни и часове също нарушават ритъма на тялото.

Трудно заспиване, будене през нощта, чувство на отпадналост. За да ги предотвратим, трябва да си осигурим хладна и тъмна спалня, както и достатъчно време в сън.

Как алкохолът влияе на съня

Как алкохолът влияе на съня

Какво се случва след няколко чашки

Настроението

Тук няма нужда от много обяснение. Времето е гадно - ние сме намръщени. Навън е слънчево и топло - усмивката не ни напуска. Разбира се, тази зависимост не е константа, защото настроението зависи от куп други фактори. Но пряката връзка с температурите навън е често срещана.