Всеки, който употребява алкохол от време на време, знае, че бирата, виното или спиртните напитки понякога ни накарат да се чувстваме сънливи.

Всъщност около 20% от хората разчитат алкохолът да им помогне да заспят, разкрива National Sleep Foundation.

Но докато "пиячката" ни кара да се отправим в страната на сънищата по-бързо, тя допринася и за по-нискокачествен сън на по-късен етап. Ето какво се случва докато спим, след като сме обърнали няколко чашки.

Прекъсване на циркадния ритъм

Както е обичайно да заспим по-бързо след употреба на алкохол, също не е изненадващо да се събудим в средата на нощта. Едно от обясненията е, че алкохолът влияе на нормалното производство на химикали в тялото, които предизвикват сънливост.

След пиене се увеличава производството на аденозин (химикал, предизвикващ сън в мозъка), което позволява бързо заспиване. Но нивото на аденозина и спада бързо, затова е много вероятно да се събудим, преди наистина да сме си отпочинали.

Блокира БДО съня

Друга причина хората да получават по-нискокачествен сън след алкохол е, че той блокира БДО съня (фаза, която се характеризира с бързите движения на очите), смятан за най-възстановителния тип сън. При по-малко такъв сън, вероятно ще се събудим, чувствайки се недоспали и изморени.

Снимка 369464

Източник: iStock

Влошава проблемите с дишането

Алкохолът кара цялото тяло да се отпусне, включително мускулите на гърлото. И това ни прави по-склонни към хъркаме и по-податливи на сънна апнея (нарушение на съня, при което дишането многократно спира и започва). Затова, ако гаджето каже, че хъркаме повече, след като сме обърнали няколко бири, доверете му се.

Допълнителни екскурзии до банята

Обикновено организмът знае, че нощта е време за сън, а не за разходки до банята. Това означава, че тялото се е научило да поставя пикочния мехур в хибернация за нощта. Но алкохолът, който е мощен диуретик, понякога ни кара да ходим по-честичко, прекъсвайки така и нормалния ни сън.