Причините за започването на нов тренировъчен режим в много случаи не са свързани с желание да отслабнем. Понякога просто искаме да се почувстваме по-енергично. Но въпросът, който интересува всички начинаещи, мотивирани да свалят някое килце, е колко от това физическо мъчение трябва да издържим, преди да забележим промяна в тялото си.

От гледна точка на мотивацията е хубаво да сме наясно колко упражнения действително трябва да правим, за да забележим някаква промяна във физиката ни. Истината е, че при всеки човек е индивидуално и зависи от честотата на тренировките, хранителния режим и как функционира даден организъм.

Ако все пак искаме да спортуваме, но ни липсва надъхване, нека видим няколко съвета за това как да поддържаме мотивацията си.

Измерваме напредъка

Снимка 359162

Източник: iStock

Колкото и да ни се струва смешно и да се подиграваме на различните фитнес маниаци, които непрекъснато споделят снимки в социалните мрежи, докато спортуват, всъщност снимането е една отлична идея.

Независимо дали ще решим да споделим публично, или ще запазим за себе си тези снимки, с документирането на нашата физика от началото на т.нар. пътуване към промяната, имаме възможност да видим откъде сме тръгнали и докъде сме стигнали. А така се мотивираме да продължим.

Да си дадем зор, но и да бъдем реалисти

Снимка 351626

Източник: iStock

Трябва да бъдем прогресивни с тренировките и да вземем предвид дали сега започваме, или вече сме напреднали. Изграждането на реалистичен и устойчив план ни помага да го следваме.

Ако забележим напредък след няколко седмици, това означава, че можем да си дадем още малко зор и да направим тренировката си още по-натоварваща. Но ако се чувстваме прекалено изтощени, хубаво е да дадем на тялото си ден, два покой, след което да продължим.

Тренировките, на които наистина се наслаждаваме

Снимка 359160

Източник: iStock

Навярно звучи логично, но изненадващо голям брой хора продължат да спортуват нещо, което не харесват.

В наши дни има толкова много безкрайни възможности за различни тренировъчни класове - от бокс, през танци до въздушна йога. Това, което трябва да направим, е да намерим един, а защо не и няколко спорта, които всъщност ни харесват. Това е от първостепенно значение за нашия успех. Мотивацията и желанието ще си дойдат сами след това.

Приятел в нужда се познава

Снимка 341325

Източник: iStock

Ако все още се борим да се измъкнем от леглото, за да тичаме рано сутрин, ключов фактор може да се окаже подкрепата на приятел в тренировката.

След като сме поели ангажимент към близък човек да спортуваме заедно, няма да се опитваме да отложим в последната минута, като ще превърнем упражнението и в социално преживяване. А това е изключително полезно за нашето умствено и физическо благополучие.