Неведнъж сме чували за силата на волята. Неведнъж сме чували и поговорката "здрав дух в здраво тяло". Примерите - и от лични истории в интернет, и от книги, и от филми, са толкова много, че дори и да споменем някои, веднага ще се намери човек, който да ни упрекне, че не сме включили този и този, и този...

 

Когато обаче нещата слязат от екраните и страниците на книги, и стъпят в полето на действителността и практиката, изпитанието на духа, тялото и волята добиват истински измерения. И някои се провалят.

Всеки спорт би бил достатъчно добър пример, но като че ли триатлонът пасва като калъп на изпитването на физически възможности. Той се заражда във Франция през 1920 г., като съчетание от плуване, колоездене и бягане. Точно в тази последователност.

Следват едни 80 години - време, в което триатлонът набира скорост, привърженици и, най-накрая, признание. През 2000 г. той е включен като състезателна дисциплина в Олимпийските игри.

Първото състезание по триатлон у нас е проведено през 1985 г. През 1987 г. е основава и Българската федерация по триатлон. Един от най-изтъкнатите ни състезатели в тази дисциплина е Красимир Костов.

 

Но не се заблуждавайте, това триатлонът не е никак лесно предизвикателство. Знаем, че българинът може и разбира от всичко, но за тези изпитания трябва сериозна физическа подготовка. Защото в някои от тях няма да се налага да плуваме, а да цепим дърва, и то големи. Да бъдем поставени на предела на оцеляването и човешките възможности.

Когато фитнесът се превърне в мания

Когато фитнесът се превърне в мания

Много хубаво не е на хубаво

След този завой, сами разбирате, че искаме да излезем малко в страни от класическия триатлон и да ви представим три интересни негови масови разновидности. За всички тях - в случай че приемем предизвикателството сериозно, трябва да оставим зоната на комфорт вкъщи, защото в изпитанията, които сме подбрали, има всичко друго, но не и комфорт. А и трябва да заплатим определена такса, за да участваме.

Brutus Run

Макар срокът за участие тук вече да е минал - Brutus Run се провежда в края на януари, както всяко друго състезание, и триатлонът изисква месеци предварителна подготовка. И тя може да започне сега, за да бъдете следващия януари в перфектна форма.

Снимка 347001

Източник: Facebook / Brutus Run

Brutus Run има две дистанции - от 20 км (Warrior) и от 42 км (General). Звучат предизвикателно, но не и невъзможно. Когато обаче към километрите прибавим зимните условия, започваме да се замисляме.

Ще споменем само две от предизвикателствата в Brutus Run. Оцеляване е за феновете не Беър Грилс, които ще могат да покажат колко внимателно за гледали предаванията му. Но, за разлика от него, ще си имат още двама съотборници, с който ще бъдат свързани, буквално, с въже.

Снимка 347000

Източник: Facebook / Brutus Run

По-горе споменахме дърва и тяхното разцепване. Да, и това ще го има, а ако не се справим достатъчно добре, следва наказателно време.

Наградите на Brutus Run са няколко, но най-запомнящи ще бъдат мускулната треска, мазолите и многото синини.

Legion Run

Името не е никак подвеждащо, защото представлява 5 км бягане с препятствия от кал, огън, лед и бодлива тел, което се провежда в различни държави по света.

Legion Run няма елемент на състезание, защото не се засича време и не се раздават награди. Това е по-скоро предизвикателство за личната ни издръжливост. Може да се включим отборно, както и индивидуално.

На всеки 20 минути тръгва Легион (вълна) от 175 души, които се стремят да преодолеят заветните 5 км. Оттук идва и името на състезанието. И, да, голяма блъсканица е в началото.

Кал, пот, сълзи - точно това ни очаква, защото трябва да тичаме, да се потопим в калта и да пълзим под подлива тел, за да стигнем до финала.

Legion Run ще се проведе на 7 юли 2018 г.; мястото на провеждане все още не е обявено.

Лъвско сърце

Лъвско сърце е състезание, но то е изпитание и за самите организатори, които започват това начинание с цел да преодолеят границите на собствените си възможности. А, това, както знаем, няма как да стане без предварителна подготовка.

В конкретния случай трябва да се готвим за 3 км плуване в открито море, 116 км планинско колоездене и 21 км бягане в пресечен терен. И всичко това по бреговете на Приморско и из горите на Странджа планина.

Високоинтензивни и групови тренировки заместват фитнеса

Какво измества фитнеса

Актуално от света на спорта

Brace yourself ни казва Нед Старк от Game of Thrones и сякаш думите му са създадени за този случай. Има две категории, сред които можем да изберем подходящата за нас. Категория Ултра включва плуване, колоездене и бягане. С други думи казано - един атлет, три изпитания и общо 140 км.

Снимка 347003

Източник: Facebook / Лъвско сърце Lion Heart Ultra

Ако това ни се струва непосилно, то трябва да се включим в категория Щафета, която отборна. Всеки отбор се състои от по трима души - един плувец, един колоездач и един бегач.

Снимка 347002

Източник: Facebook / Лъвско сърце Lion Heart Ultra

Но не си и помисляйте, че можете да се бавите, колкото си поискате. Контролното време за плуването е 2 часа, за колоезденето 8 часа, а за бягането 3 часа.

Лъвско сърце стартира на 1 септември.