Списание Forbes, което се позовава на анализите на Дейвид Грото - признат американски диетолог и автор на книгата "The Best Things You Can Eat", представя списък на 10-те храни, които са са не само с ниски калории, но и най-питателни по отношение на богатство на витамини, минерали, здравословни мазнини, фибри и протеини.

Боб

Снимка 334558

Източник: iStock

Всички сухи бобчета, включително лещата, са невероятно хранителни, а най-добрият сред тях е дребният боб. Той е наситен с витамини и минерали, полезни за функционирането на сърцето, за костите и за органите. Бобът спомага да потушим глада и същевременно се харакеризира с нисък брой калории.
Калории: 200 на чаша
Хранителни вещества: фолиева киселина, витамин В1 (тиамин), магнезий, молибден, разтворими фибри, желязо и калий.

Кисело мляко

Снимка 334559

Източник: iStock

Обикновеното нискомаслено кисело мляко е пълно със здравословни пробиотици, витамини и минерали. Пантотеновата киселина спомага за метаболизма, а високата концентрация на йод е особено полезна за щитовидната жлеза. Българскорто кисело мляко е добър източник на протеини.

България, която даде киселото мляко на света

България, която даде киселото мляко на света

Страната ни отново във фокуса на чуждите медии

Калории: 140 на чаша
Хранителни вещества: пантотенова киселина, витамин В2 (рибофлавин), калций, фосфор, калий и йод.

Говежди черен дроб

Снимка 334560

Източник: iStock

Можи би е шокоращо за някои, но говеждият черен дроб е златна мина за хранене. Тъй като е пълен с желязо, той е особено полезен за менструацията на жените. Съдържа и холин, който спомага за паметта, и хром за регулиране на кръвната захар. Говеждият черен дроб е с ниско съдържание на мазнини, но има холестерол, така че се препоръчва да се консумира два, три пъти седмично, а не всеки ден.
Калории: 137 в 85 г
Хранителни вещества: желязо, витамин А, биотин, холин, витамин В12, витамин В3 (ниацин), витамин В6, хром, мед и фосфор.

Сьомга

Снимка 334563

Източник: iStock

Вкусна и полезна, сьомгата има здравословни омега-3 мастни киселини, от които тялото ни се нуждае за функционирането на мозъка. Тази риба е и с високо съдържание на ниацин, който работи за понижаване на холестерола.
Калории: 157 в 85 г
Хранителни вещества: биотин, витамин В12, витамин В3 (ниацин), витамин В6, витамин D, калий, омега-3 мастни киселини и холин.

Гъби

Снимка 334564

Източник: iStock

Тази категория обхваща огромно разнообразие от видове гъби, като всичките са с изключително ниско съдържание на калории и пълни с хранителни вещества. Високата наситеност на витамин В2 означава, че гъбите са особено полезни при метаболизиране на мазнини, въглехидрати и протеини.
Калории: 15 на чаша
Хранителни вещества: биотин, витамин В2, мед, хром и пантотенова киселина.

Омар

Снимка 334565

Източник: iStock

Омарът е един от най-добрите източници на селен и цинк, но също така е с много високо съдържание на натурален натрий.
Калории: 65 в 85 г
Хранителни вещества: пантотенова киселина, мед, селен и цинк.

Соя

Снимка 334566

Източник: iStock

Соевите зърна са толкова здравословни, че са класирани като най-добър източник на 10 различни вещества, включително разтворими и неразтворими фибри, което помага за храносмилането и понижава кръвната захар и холестерола.
Калории: 150 на половин чаша
Хранителни вещества: витамин В1, витамин В2, желязо, магнезий, фосфор, неразтворими и разтворими фибри, омега-3 мастни киселини, полиненаситени мазнини и протеини.

Стриди

Снимка 334568

Източник: iStock

Особено полезни са за хората с дефицит на витамин В12 или за тези, които не ядат много месо. Стридите помагат за засилване на критични процеси като образуване на червени кръвни клетки, неврологична функция и ДНК синтез.
Калории: 85 в 85 г
Хранителни вещества: витамин В12, мед, желязо, селен и цинк.

Спанак

Снимка 334602

Източник: iStock

Витамин К, с който е наситен спанакът, е добър за кръвосъсирването. Манганът пък поддържа здравето на костите, мускулната сила, плодовитостта и производството на инсулин.
Калории: 14 на две чаши
Хранителни вещества: фолиева киселина, витамин D, витамин К, калций, желязо, магнезий и манган.

Свинско месо

Снимка 334605

Източник: iStock

Тъй като е наситено с витамини от вида B, свинското е полезно за здравето на кожата, косата, очите и черния дроб, както и за нервната система.
Калории: 196 в 85 г
Хранителни вещества: биотин, холин, витамин В3 или ниацин, витамин В6, витамин В1 и цинк.